BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Żmija Dariusz (Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa)
Tytuł
Sytuacja polskiego sektora mleczarskiego w warunkach integracji z Unią Europejską
The Situation of the Polish Dairy Sector Under Conditions of European Union Integration
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 709, s. 125-137
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Rynek przetworów mlecznych, Integracja gospodarcza Polski z UE, Potencjał rozwojowy
Dairy industry, Dairy market, Poland's economic integration with the EU, Development potential
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono sytuację polskiego sektora mleczarskiego w procesie integracji z Unią Europejską. W pracy zwrócono uwagę na: sytuację polskiej branży mleczarskiej, regulacje rynku mleka obowiązujące we Wspólnocie, oraz na perspektywy rozwoju polskiego sektora mleczarskiego w rozszerzonej Unii.

The Polish dairy industry is among those sectors of the economy in which many changes have occurred as a result of Poland's entry into the European Union. Due to modernisation of the Polish dairy industry following Poland's accession to the European Union, over half the dairies now meet EU standards and the remainder have been granted so-called transition periods to adjust to Community requirements. The dairy market is one of the markets in the European Union that is subject to strict regulations concerning market support, administrative limits on production, as well as sanitary and veterinary requirements. The development potential of the Polish dairy sector depends to a large extent on the skilful use of the strengths of Polish dairies, the rapid elimination of their weaknesses, as well as on the optimal use of opportunities and removal of threats that Poland's joining the EU market entails. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Garlińska G., Trudne wyzwania, Dodatek specjalny do „Nowego Życia Gospodarczego” 2004, nr 13, s.2.
  2. Kwotowanie produkcji mleka w Polsce, Agencja Rynku Rolnego, Warszawa 2004, s.3-6.
  3. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lipca 2002 r., Dz.U. nr 117, poz. 1011.
  4. Seremak-Bulge J., Przemysł mleczarski, Fundusz Współpracy, Warszawa 2004, s.1-2.
  5. Smoleński Z., Zdziarska T., Rynek mleka, Dział Wydawnictw IERiGŻ, Warszawa 2004, nr 26, s.9.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu