BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dyoniziak Ryszard (Wydział Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych)
Tytuł
Dylematy upaństwowionej socjologii
The Dilemmas of a Nationalised Sociology
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2001, nr 566, s. 5-13, bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Socjologia, Zachowania społeczne, Postawy społeczne
Sociology, Social behaviour, Social attitudes
Uwagi
summ.
Abstrakt
Autor podejmuje próbę opisania statusu i miejsca socjologii w Polsce po 1944 roku. Podkreśla i zaznacza postawy reprezentowane przez różnych socjologów, przedstawicieli ówczesnego systemu politycznego. Omawia też postawy pewnych grup pragnących osiągnąć sukces zawodowy za wszelką cenę.

In this article the author endeavours to describe the state of sociology and its representatives under the political system imposed upon Poland after 1944. He mentions the different attitudes that various groups of sociologists held towards the system as well as the objective and subjective factors behind the moral and cognitive depravation of certain groups which desired to achieve professional success at any price. However, the critique above all refers to a system imposed by military and political force which broke the will of some individuals while restricting the professional and life opportunities of others. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Czarna księga komunizmu [1999], S. Courtois i in., Warszawa.
  2. Dyoniziak R. [1997], Sondaże a manipulowanie społeczeństwem, Kraków.
  3. Goćkowski J. [1999], Uniwersytet i tradycja w nauce, Kraków.
  4. Hirszowicz M. [2001], Pułapki zaangażowania, Warszawa.
  5. Krytyka rozumu socjologicznego [1997], pod red. T. Alek-Kowalskiego, Poznań.
  6. Patologia i terapia życia naukowego [1994], pod red. J. Goćkowski, P. Kisiel, Kraków.
  7. Podgórecki A. [1995], Społeczeństwo polskie, Rzeszów.
  8. Steinhaus H. [1992], Wspomnienia i zapiski, Warszawa.
  9. Trznadel J. [1997], Hańba domowa, Warszawa.
  10. Wstęp do stu lat socjologii polskiej [1995], Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu