BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kudełka Wanda (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Kształtowanie się wybranych wskaźników jakości surowego mleka koziego w okresie laktacji
Changes in the Selected Quality Factors of Raw Goat's Milk During Lactation
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2001, nr 572, s. 53-57, bibliogr. 8 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mleko kozie, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Goat milk, Food research, Food quality
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem pracy było określenie wpływu sposobu żywienia, faktu zakocenia i rejonu hodowli na zawartość podstawowych składników mleka koziego, w ciągu pełnej laktacji.

The aim of the research was to determine the effects of the way of feeding, the condition of being pregnant, and the region of breeding on the main quality factors of goat's milk. The carried out studies have shown that both the way of feeding goats and the condition of their being pregnant affect significantly the levels of the main components of go at' s milk (their contents increase, excluding lactose). (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Brendehaug J., Abrahamsen R.K., Chemical Composition of Milk from Heard of Norwegian Goats, "Journal of Dairy Research" 1986, nr 53.
  2. Brezina P., Kozi mleko - perspektivy vyuziti a technologickeho z pracovani, "Potrav" 1992, nr 43.
  3. The Chemical Composition and Caseinfractions of Goat Milk, P. Brezina, M. Prusowa, S. Pavlikova, M. Marounek, J. Stetina, "Potrav, Vedy" 1993, nr 11.
  4. Kudełka W., Wpływ wybranych czynników na podstawowe wyróżniki jakości mleka koziego, praca doktorska, AE w Krakowie, Kraków 1996.
  5. Mikuciński J., Dwugłos o mleku kozim - pasja czy biznes, "Przegląd Mleczarski" 1995, nr 12.
  6. Pełczyńska E., Mleko kóz, "Medycyna Weterynaryjna" 1995, nr 51.
  7. Pieczonka W., Wartość odżywcza mleka koziego, "Przemysł Spożywczy" 1989, nr 43.
  8. Zoppi S.T., Berra B., Enne G., Goat Milk Products in the Diet Therapy of Arteriopathic Patients and/or Geriatrie Age, "Rivista Italiana delle Sostanze Grasse" 1995, nr 72.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu