BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Suwała Grzegorz (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Ocena możliwości prognozowania wybranych parametrów jakości zdrowotnej soków pomidorowych
Investigating the Possibilities for Forecasting the Parameters of Health Quality of Tomato Juices
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 705, s. 77-83, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Badanie jakości, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Food industry, Food production, Fruit and vegetables processing, Quality research, Food research, Food quality
Uwagi
summ.
Abstrakt
Badaniom poddano soki pomidorowe w opakowaniach z laminatu wielowarstwowego o pojemności 1 l, pochodzących od trzech różnych producentów: Fortuna, Hellena i Hortex. Soki poddano kompleksowym badaniom jakościowym i analizie pod kątem zgodności z wymaganiami regulacji z tego zakresu. Podstawą prowadzonych badań była norma PN-A-75958:2002. Produkty warzywne i owocowo-warzywne. Soki.

The objective of the work was to determine the quality of tomato juices in multilayer laminate packaging’s available in the retail trade in Cracow, as well as to determine statistically significant relations between definite quality parameters. The analysis of the results which have been obtained so far makes us suppose that due to the correlations between such parameters as colour, vitamin C content and protein content, having determined the first value, using adequate regression equations it is possible to estimate the other two values. This would shorten the quality control process as, contrary to the colorimetric analysis, the other determinations are time-consuming (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Bortkun O., Ryzyko zdrowotne żywności (1), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2002, nr 1, 2, 3.
  2. PN-A-75958:2002. Produkty warzywne i owocowo-warzywne. Soki.
  3. Soki warzywne i owocowe a zdrowie, pod red. I. Nadolnej i L. Szponara, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998.
  4. Towaroznawstwo produktów spożywczych - teoria i ćwiczenia, pod red. F. Świderskiego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998.
  5. Waszkiewicz-Robak B., Rynkowe produkty spożywcze o wzbogaconej wartości odżywczej, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 8.
  6. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika i J. Gawęckiego, PWN, Warszawa 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu