BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cichoń Zofia (Wydział Towaroznawstwa), Miśniakiewicz Małgorzata (Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Udział zbożowych produktów śniadaniowych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży
Share of Cereal Breakfast Products in Satisfying Nutritional Needs of Children and Teenagers
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2006, nr 705, s. 5-16, bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie jakości, Badanie żywności, Piekarnictwo, Dzieci szkolne, Młodzież, Odżywianie się Polaków
Commodity science, Food commodities, Food quality, Quality research, Food research, Bakery, School children, Youth, Eating habits of Polish people
Uwagi
summ.
Abstrakt
Zwyczaj spożywania płatków śniadaniowych przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych. Obecnie moda na lekkie, zdrowe śniadania stopniowo zapanowuje również w Polsce. Asortyment dostępnych na rynku płatków śniadaniowych jest bardzo szeroki, a producenci stale go wzbogacają wprowadzając nowe bądź modyfikując już istniejące rodzaje zbożowych płatków śniadaniowych. Artykuł zawiera próbę ustalenia w kilku najpopularniejszych na rynku zbożowych produktach śniadaniowych zawartości podstawowych składników odżywczych i określenia możliwości zaspokojenia przez nie potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży.

Bakery products and cereal products constitute the third - regarding the consumption volume - group of food products composing the diet of a statistical Pole. Among them grain flakes become more and more popular, especially with children and teenagers. Their general consumption in Poland, in spite of the fact that it increased eight times over the past seven years, is still on a considerably low level of somewhat less than l kg. Being eaten first of all for breakfast, which according to the principles of rational nutrition is the most important meal considering the proper functioning of the human organism, cereals have a significant nutritional value. In the research work the degree to which selected cereal breakfast products satisfy the needs for basic nutrients in children and teenagers, i.e. the group for which they are mainly intended, is determined. It has been found that they are a valuable source of carbohydrates owing to which their energy value is relatively high with a low fat content, and they also have a significant share in providing valuable vegetable protein. Due to intentional enrichment, cereal products, especially of the musli type, are also a valuable source of vitamins from the B group, mainly the vitamins B5 and B6 and vitamin C, as well as iron, calcium and folic acid which is especially important for children and teenagers in the period of intensive growth (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Krygier K., Żywność funkcjonalna w Polsce i na świecie, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr II.
  2. Krygier K., Żywność funkcjonalna - żywność XXI wieku, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 4.
  3. Nadolna I., Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 7.
  4. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, pod red. Ś. Ziemlańskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  5. Rocznik Statystyczny RP, GUS, Warszawa 2004.
  6. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red . J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, t. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000.
  7. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika i L. Hryniewieckiego, t. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu