BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Buczek Bronisław (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Chwiałkowski Wojciech (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Wpływ utleniania węgla aktywnego w fazie ciekłej na jego zdolność do oczyszczania olejów posmażalniczych
Effect of the Oxidation of Liquid-Phase Active Carbon on Its Ability to Purify Used Frying Oils
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2007, nr 737, s. 19-36, bibliogr. 26 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Kinetyka chemiczna, Badanie żywności, Olej jadalny, Olej smażalniczy, Olej rzepakowy, Oczyszczanie zużytych olejów
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Chemical kinetics, Food research, Edible oil, Cooking oil, Canola oil, Purification of waste oils
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem, omówionych w artykule, badań była modyfikacja handlowego węgla aktywnego AR poprzez jego utlenianie w fazie ciekłej. Dokonano porównania zdolności adsorbcyjnych modyfikowanych węgli aktywnych na tle nieutlenionego węgla aktywnego oraz analizowano wpływ natury powierzchni i struktury porowatej na ich przydatność do oczyszczenia oleju rzepakowego, wykorzystanego do smażenia żywności.

Active carbons are usually characterized by a well-developed porous structure and a low content of surface functional groups. In this connection these adsorbents practically do not adsorb polar compounds. As a result of oxidizing the surface of carbon with various agents the number of oxygen functional groups responsible for polar compound adsorption increases. The paper presents the results of a study on changes in the porous structure and the nature of active carbon surface affected by liquid-phase oxidation. The oxidizing agents used included nitric acid and hydrogen peroxide aqueous solutions, and concentrated sulfuric acid. The oxidized active carbons were used for purifying commercial edible rapeseed oil previously used for thermal food processing. It was found that active carbon oxidized H2O2 adsorbed oxidation products most effectively, decreasing the values (PV) and hydrolyses (AV) of oil components, and affected an increase in the unsaturated compound content (IV). Active carbon oxidized by concentrated sulfuric acid affected most favourably the composition of higher fatty acids present in oil intended for purification (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Barton S. S., Ewans M. J. B., McDonald J. A. J., The Adsorption of Water Vapour by Porous Carbon, "Carbon" 1991, vol. 8.
  2. Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Gil by Active Carbon Adsorption, Proceedings of 7th Icom, Poznań 2002, vol. II.
  3. Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Gil by Treatment with Magnesium Silicate [w:] 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland 2004.
  4. Buczek B., Chwiałkowski W., Removal of Polar Compounds from Used Frying Gil by Acid Modified Active Carbon Adsorption [w:] 26th World Congress and Exhibition of the International Society for Fat Research ISF "Modern Aspects of Fats and Oils" , Prague, Czech Republic, 2005.
  5. Buczek B., Chwiałkowski W., Wpływ natury powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania oleju posmażalniczego, Materiały IV Krajowej Konferencji Naukowo-Technicznej "Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle", Częstochowa-Ustroń 2004.
  6. Buczek B., Czepirski L., Kształtowanie właściwości węgla aktywnego pod kątem przydatności do magazynowania gazów, "Inżynieria i Ochrona Środowiska" 2000, t. 3, nr 3-4.
  7. Buczek B., Czepirski L., Węgiel aktywny w układach magazynowania energii, "Przemysł Chemiczny" 2000, nr 7.
  8. Chwiałkowski W., Enhancing Activated Carbon Adsorption of Polar Compounds from Used Frying Oil: Nitric Acid and Hydrogen Peroxide Treatments [w:] 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland 2004.
  9. Chwiałkowski W., Buczek B., Modeling of Used Frying Oil's Quality by Oxidised Active Carbon Treatment [w:] 8th IComSC'05 "Current Trends in Commodity Science" , Poznań 2005.
  10. Chwiałkowski W., Buczek B., Odzyskiwanie zużytego oleju rzepakowego na modyfikowanym adsorbencie węglowym, Materiały I Konferencji nt. Zielonej Chemii "EkoChemTech'03 Zielona Chemia", Wrocław 2003.
  11. Chwiałkowski W., Buczek B., Regeneration of Used Edible Oil Using Oxidised Active Carbon, Materiały XL VI Zjazdu Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego, Lublin 2003, t. III.
  12. Cooke B.S., Adsorbent Treatment of Frying Oils and the Impact on Health and Nutrition [w:] 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland 2004.
  13. Czepirski L., Analiza możliwości zastosowania węgli aktywnych w adsorpcyjnych układach magazynowania paliw gazowych, Zeszyty Naukowe AGH nr 1283, Chemia z. 14, Kraków 1989.
  14. Dollimore D., Heal G.R., An Improved Method for the Calculation of Pore Size Distribution from Adsorption Data, "Journal of Applied Chemistry" 1964, vol. 14.
  15. Dubinin M.M., Adsorption Properties and Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbents, "Carbon" 1987, vol. 25.
  16. Dubinin M.M., Water Vapour Adsorption and the Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbent, "Carbon" 1980, vol. 18.
  17. Lin S., Akoh C.C., Reynolds A.E., Recovery of Used Frying Oils with Adsorbent Combinations: Refrying and Frequent Oil Replenishment, "Food Research International" 2001, vol. 34.
  18. Lowell S., Shields J.E., Powder Surface Area and Porosity, Chapman and Hall, London 1991.
  19. Miyagi A., Nakajima M., Regeneration of Used Frying Oils Using Adsorption Processing, "JAOCS" 2003, vol. 80.
  20. Niewiadomski H., Technologia tłuszczów jadalnych, WNT, Warszawa 1979.
  21. PN-EN ISO 5508:1996. Analiza estrów metylowych.
  22. PN-ISO 3960:1996. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  23. PN-ISO 5509: 1996. Przygotowanie estrów metylowych.
  24. PN-ISO 6320:1995. Oznaczanie liczby jodowej.
  25. PN-ISO 660:1998. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
  26. Sarbak Z., Adsorpcja i adsorbenty, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu