BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krełowska-Kułas Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Problemy żywienia człowieka
The Problems of Man Nutrition
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 583, s. 5-15, tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Żywienie zbiorowe, Zanieczyszczenie środowiska, Żywienie człowieka
Commodity science, Food commodities, Food quality, Collective feeding, Environmental pollution, Human nutrition
Uwagi
summ
Abstrakt
Jednym z warunków osiągnięcia i utrzymania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowe żywienie. Żywność jest naturalnym źródłem wszystkich potrzebnych człowiekowi składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i woda. Oprócz dostarczania niezbędnych składników pokarmowych, żywność powinna charakteryzować się odpowiednią jakością zdrowotną. Na jej obniżenie mogą mieć wpływ zanieczyszczenia substancjami obcymi i zakażeniami mikrobiologicznymi oraz wybór odpowiedniej metody produkcji, opakowanie, przechowywanie i warunki transportu. W artykule omówiono sposoby żywienia człowieka i choroby związane z nieprawidłowym żywieniem.

Proper nutrition is one of the basic environmental factors influencing the growth and good health of man. Both the deficiency and the excess of energy and nutrients lead to certain diseases which affect the shortening of human life. The present state of knowledge about the nutrition of sick and healthy people makes it possible to suggest a nutrition model being in accordance with health requirements. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Tyszkiewicz S., Chemiczne skażenia żywności. Stan i źródła, PAN, Warszawa 1991.
  2. Codex Alimentarius (Abridged version), by BL Smith, FAO/WHO, Roma 1990.
  3. Gertig H., Żywność a zdrowie, PZWL, Warszawa 1996.
  4. Gronowska-Senger A., Zalecenia żywieniowe - korzyści i kontrowersje, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1995, vol. 22, nr 2.
  5. Juszkiewicz T., Niewiadomska A., Pozostałości pestycydów polichlorowanych difenyli w tkankach zwierząt, mleku, jajach i środowisku w świetle 15-letnich badań własnych, "Medycyna Weterynaryjna" 1984, nr 6.
  6. Podstawy żywienia człowieka, H. Kunachowicz, E. Czarnowska-Misztal, A. Szczepańska, A. Ners, WSiP, Warszawa 1995.
  7. Summary to Toxicological Evaluation Performed by the Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues Trough 1094, 5th ed., FAO/WHO, Genewa 1995.
  8. Szostak W.B., Cybulska B., Racjonalne żywienie, Narodowy Program Ochrony Serca, Instytut Kardiologii, Warszawa 1993.
  9. Szponar L., Jakość zdrowotna żywności i racjonalne żywienie w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1994, vol. 21, nr 1.
  10. Turlejska H., Nadzór nad jakością zdrowotną żywności - wprowadzenie systemu analizy krytycznych punktów kontroli, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1996, vol. 23, nr 3.
  11. Ziemlański Ś., Współczesne problemy żywienia człowieka, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1994, vol. 21, nr 3.
  12. Ziemlański Ś., Żywienie a zdrowie, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 10.
  13. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu