BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cichoń Zofia (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie i ocena jakości wybranych grup koncentratów spożywczych
Quality Assessment and Testing of Selected Groups of Food Concentrates
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 583, s. 17-27, tab., bibliogr. 25 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Zanieczyszczenie środowiska, Żywność wygodna
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Environmental pollution, Convenience food
Uwagi
summ
Abstrakt
W artykule przedstawiono ocenę jakości koncentratów obiadowych (koncentratów zup i sosów) przeprowadzoną na podstawie monitoringowych kontroli wartości odżywczych i zanieczyszczeń chemicznych w tych produktach. Zbadano też zawartość mikro- i makroelementów w tych produktach, a także zawartość metali toksycznych oraz ujednolicono metodykę ich badań.

Lately, a growing demand for fast and convenience food, including food concentrates, has been noted. The paper deals with the quality assessment of dinner concentrates produced of domestic and foreign raw materials by such firms as Winiary S.A., Knorr, and Amino. The assessment was based on the nutrient value and chemical contamination monitoring. The dinner concentrates were analysed for the following components: water, total ash, ash insoluble in 10% hydrochloric acid, protein, fat, total carbohydrates, energy value, as well as macro and microelements and harmful metals. The results of the testing showed high quality, medium protein content and low fat content of the concentrates. The toxic metals contents of the tested products were below the upper limits. Similar results were obtained for other metals. It was found that the metals contents of the tested samples were up to the standard meeting the requirements set, in a form of a regulation, by the Ministry of Health and Social Welfare. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Tyszkiewicz S., Chemiczne skażenia żywności. Stan i źródła. Synteza ekspertyzy, PAN, Warszawa 1991.
  2. Bender A., Nutritional Changes in Food Processing. Developments in Food Preservation - 4, pod red. S. Thorne'a, Elsevier, London-New York 1987.
  3. BN-81/8131-03 Koncentraty obiadowe. Pobieranie próbek i metody badań.
  4. Brzozowska A., Żywność wygodna - wybrane problemy wartości odżywczej, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 9.
  5. Falarz A., Mataczyńska G., Towaroznawstwo wybranych artykułów spożywczych i nieżywnościowych, Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna "Adam" , Warszawa 1997.
  6. Frąszczak M., Towaroznawstwo, Państwowe Wydawnictwo Szkolnictwa Zawodowego, Warszawa 1970.
  7. Hui Y .H., Encyclopedia of Food Science and Technology, vol. l, John Wiley and Sons, New York 1992.
  8. Hui Y.H., Encyclopedia of Food Science and Technology, vol. 4, Wiley and Sons, New York 1992.
  9. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Towaroznawstwo żywności, wyd. 2, WSiP, Warszawa 1998.
  10. Krygier K., Definicje żywności niskokalorycznej, "Przemysł Spożywczy" 1992, nr 5/6.
  11. Kuczera-Łoś M., Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, PZWL, Warszawa 1991.
  12. PN-A-94050: 1996 Koncentraty spożywcze. Koncentraty obiadowe.
  13. PN-92-C-045 70/01 Woda i ścieki. Badanie zawartości metali metodą absorpcyjnej spektrofotometrii atomowej (Zn, Cu, Ni, Mn, Pb, Fe, Cd).
  14. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 VII 1994 r. w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych przeznaczonych do obrotu, Dz.U. 1994, nr 86, poz. 402; zmiana: Dz.U. 1995, nr 92, poz. 461 i Dz.U. 1999, nr 22, poz. 204.
  15. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 XII 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach, Dz.U. nr 9, 5 II 2001, poz. 72, zał. 4.
  16. Rutkowski A., Żywność dietetyczna i lecznicza, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 4.
  17. Sikorski Z.E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa 1994.
  18. Słowiński W., Od koncentratów spożywczych do żywności specjalnej. Żywność i żywienie a zdrowie człowieka, Centralne Laboratorium Koncentratów Spożywczych, Poznań 1990.
  19. Słowiński W., Znaczenie koncentratów spożywczych w żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 12.
  20. Sucharzewska D., Jabłoński E., Ocena wybranych cech jakościowych sojowych koncentratów obiadowych, "Żywność. Technologia. Jakość" 1997, nr 3 (12).
  21. Szponar L., Food Health Quality and Rational Nutrition in Prevention of Diet Related Disease, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 1994, nr 4.
  22. Szteke B., Kostrzewa E., Sondażowa ocena jakości wybranych grup importowanej żywności, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 7.
  23. Technologia koncentratów spożywczych, praca zbiorowa, WNT, Warszawa 1970.
  24. Warzel Z., Zawiska B., Koncentraty spożywcze. Wyciągi z norm, Wydawnictwa Normalizacyjne, Warszawa 1967.
  25. Wybrane metody analityczne oceny wartości odżywczej żywności, pod red. H. Kunachowicz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1997.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu