BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czechowska-Liszka Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów
Testing the Quality of Various Sorts of Breakfast Margarine
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 583, s. 49-55, bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie żywności, Margaryna
Commodity science, Food commodities, Food quality, Food research, Margarine
Uwagi
summ
Abstrakt
Margaryny, a także produkty zbożowe są w naszym kraju, przy obecnym sposobie odżywiania się, głównym źródłem tłuszczu roślinnego. Produkty te stanowią ok. 60 procent ogólnej ilości spożywanego tłuszczu roślinnego. W Polsce produkuje się obecnie kilkanaście gatunków margaryn o zróżnicowanym składzie chemicznym i walorach sensorycznych. Celem pracy było przebadanie jakości wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn dostępnych na rynku sieci detalicznej.

The objective of the research was to test the quality of selected sorts of breakfast margarine available on the retail market. Twelve sorts of margarine were tested for their physicochemical properties and sensory characteristics. It has been found that the quality of breakfast margarine available on the market is good. As regards their shelf lives, all the purchased sorts of margarine were consumable. The results of the sensory analyses and physicochemical testing were within the limits of the standard requirements. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Charakterystyka żywieniowa dostępnych na rynku produktów tłuszczowych, pod red. N. Baryłko-Pikielnej, Polski Consensus Tłuszczowy, Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, nr 4, Warszawa-Kraków 1996.
  2. Czechowska-Liszka M., Chemical Composition and Processing as Factors Conditioning ofthe Chosen Kinds of Margarines, Materials of the I National Congress "Food, Nutrition and Health", Warsaw 30 May-1 June 1994, Prace Instytutu Żywności i Żywienia, nr 93, Warszawa 1998.
  3. PN-A-86936 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Ocena sensoryczna margaryn metodą punktową.
  4. PN-92/A-86932 Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  5. PN-ISO 3960 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  6. PN-60/A-86921 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  7. PN-A-86933 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Określanie zawartości substancji tłuszczowej w margarynie.
  8. PN-60/A-86924 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.
  9. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.
  10. Szostak W.B., Szostak-Węgierek D., Rola żywienia w profilaktyce miażdżycy. Tłuszcze, flawonoidy, witaminy antyoksydacyjne, Polski Consensus Tłuszczowy, Biuletyn Polskiego Towarzystwa Dietetyki, nr 4, Warszawa-Kraków 1996.
  11. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu