BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dzióbek Barbara (Wydział Towaroznawstwa), Jędryka Tadeusz (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Instrumentalna i sensoryczna ocena jakości skór owczych w procesie starzenia
Functional and Sensory Analyses of the Quality of Sheepskin During the Ageing Process
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 599, s. 65-71, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Analiza sensoryczna, Wyroby skórzane, Wyroby futrzarskie
Commodity science, Industrial commodities, Sensory analysis, Leather products, Fur trade products
Uwagi
summ
Abstrakt
W artykule omówiono wpływ zawartości w tkance skórnej tłuszczu niezwiązanego na wybrane wyróżniki wartości użytkowej skór futerkowych, zależnych od czasu starzenia i rodzaju środka natłuszczającego.

The research concerned the relationship between the unbound fat content of the dermal tissue and selected factors of the functional quality of fur skins, depending on the duration of the ageing process and the oiling agent used. As the natural ageing process is very slow, for the purpose of the research the accelerated ageing using the laboratory method under simulated conditions was employed. Chrome tanned sheepskins, oiled with Pellan FO or Sulfopar MF-1 were tested. Differences between the oiling agents were found: Pellan FO was more effective in inhibiting the degradation of the tested factors. In addition, a marked relationship between the results of the sensory analysis and instrumental measurements was found. The instruments proved to be more sensitive and registered the occurring quality changes more rapidly. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Dzióbek B., Badania nad procesem starzenia się welurowych wyrobów futrzarskich, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1994, nr 427.
  2. Dzióbek B., Duda I., Der Einfluss der Entfeltung auf Ausgevahlte Eigenschaftenfertigen Nutriafelle, "Bruhl" 1989, nr 6.
  3. ISO 3376-6. Cuir. Determination de la resistance a'la traction et de l'allongement.
  4. ISO 3377. Leather. Determination of tearing load.
  5. ISO 4048. Leather. Determination of matter soluble in dichloromethane.
  6. ISO 4684. Leather. Determination of water and other volatile mattr.
  7. ISO 6658. Sensory Analysis. General guide to methodology.
  8. ISO 8586-1. Sensory Analysis. Guide to the selection, training and monitoring of selected assessors.
  9. ISO 8587. Sensory analysis. Metodology. Ranking.
  10. Jędryka T., Metoda wielokrotnych uporządkowań, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1989, nr 282.
  11. Meilgaard M., Civille G.V., Carr T., Sensory Evaluation Techniques, CRC Press, Boca Raton 1987.
  12. PN-ISO 5492. Analiza sensoryczna. Terminologia.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu