BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jędryka Tadeusz (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Metoda transformacji rang na zmienne o rozkładzie normalnym w interpretacji wyników ocen sensorycznych
The Method of Transforming Ranks Into Normally Distributed Variables, Used in the Interpretation of Sensory Assessment Results
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 599, s. 59-63, tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Analiza sensoryczna
Commodity science, Industrial commodities, Sensory analysis
Uwagi
summ
Abstrakt
Omówiono możliwość transformacji wyników pomiaru ze skali słabszej do skali silniejszej. Przedstawiono obliczenia statystyk porządkowych o rozkładzie normalnym, a następnie dokonano transformacji otrzymanych wartości do zbioru liczb dodatnich.

The transformation of ranks into normally distributed variables, don e for the purpose of performing the analysis of variance, is possible for the results which are not completly consistent. In the case of complete consistence of the results of the assessment made with the use of the sequential method, i.e. when the Kendall and Babington-Smith concordance coefficient equals one, it is impossible to calculate the statistics of F because of mathematical reasons. In such a case the analysis of the results should be based on Friedman's test, recommended by ISO. The transformation of rough results into normally distributed variables, followed by the analysis of variance, leads to a more marked differentiation of the tested objects. For that reason it is desirable and worthy of recommendation. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  2. Committee on Sensory Evaluation of the Institute of Food Technologists. Sensory Testing Guide for Panel Evaluation of Foods and Beverages, "Food Technology" 1964, nr 18.
  3. Conover WJ., Iman RL, Rank Transformations as a Bridge between Parametric and Nonparametric Statistics, "The American Statistician" 1981, nr 35.
  4. Gacula M.C., Singh J., Statistical Methods in Food and Consumer Research, Academic Press, New York 1984.
  5. Harter H. L., Expected Values of Normal Order Statistics, "Biometrika" 1961, nr 48.
  6. ISO 8587. Sensory analysis - Methodology - Ranking, International Standards Organisation, 1988.
  7. Metody taksonomiczne w badaniach społeczno-ekonomicznych, J. Pociecha, B. Podolec, A. Sokołowski, K. Zając, PWN, Warszawa 1988.
  8. Owen D.B., Handbook of Statistical Tables, Addison-Wesley, London 1962.
  9. Pociecha J., Aproksymacyjne metody wzmacniania skali pomiaru cech statystycznych, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1984, nr 203.
  10. Pociecha J., Statystyczne metody segmentacji rynku, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Seria specjalna: Monografie, Kraków 1986.
  11. Royston J. P., Algorithm AS 177. Expected Normal Order Statistics (Exact and Approximate), "Applied Statistics" 1982, nr 31.
  12. Teichroew D., Tables of Expected Values of Order Statistics and Product of Order Statistics for Samples of Size Twenty and Less Form the Normal Distribution, "Annals of Mathematical Statistics" 1956, nr 27.
  13. Tompkins M. D., Pratt G. B., Comparison of Flavor Evaluation Methods for Frozen Citrus Concentrate, "Food Technology" 1959, nr 13.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu