BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaniewski Jacek (Wydział Towaroznawstwa), Turek Grzegorz
Tytuł
Badanie i ocena jakości sensorycznej kremów naturalnych
Testing and Assessing the Sensory Quality of Natural Creams
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2002, nr 599, s. 41-49, tab., rys., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo przemysłowe, Kosmetyki, Jakość wyrobów, Jakość produktów przemysłowych, Badanie jakości, Analiza sensoryczna
Commodity science, Industrial commodities, Cosmetics, Quality of product, Quality of industrial products, Quality research, Sensory analysis
Uwagi
summ
Abstrakt
Celem pracy było zbadanie wpływu wybranych substancji naturalnych pochodzenia roślinnego na ocenę sensoryczną kremów. W ocenie tej wykorzystano takie metody jak: dyferencjał semantyczny, skalowanie (skala ciągła dwubiegunowa), metoda skali Likerta (werbalna), metoda skali hedonicznej oraz metoda graficzna profilowania zapachu. Badano kremy: aloesowy, brzoskwiniowy, jabłkowy, kiwi, miodowy, nagietkowy, ogórkowy, orzechowy, pietruszkowy oraz pszeniczny wyprodukowane przez Fabrykę Kosmetyków "Pollena Malwa" oraz Zakład Produkcji Leków "Ziaja".

Using a five-point scale, the selected sensory characteristics of aloe, peach, apple, kiwi, honey, marigold, cucumber, nut, parsley and wheat creams were assessed. The nut cream (because of its colour) and the wheat and parsley creams (because of their odour) received lower ratings as compared with the rest of the tested products. A relationship between the mean sensory rating and the odour rating was found. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK - 226, 0
Bibliografia
Pokaż
  1. Dylewska-Grzelakowska J., Kosmetyka stosowana, WSiP, Warszawa 1999.
  2. Jędryka T., Kaniewski J., Wpływ czasu i temperatury przechowywania na jakość sensoryczną kremów nawilżających, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 1997, nr 492.
  3. Kaniewski J., Skóra jak aksamit, "Handel" 1999, nr 1.
  4. Kaniewski J., Gajewski A., Confronto delle modificazioni del pH e proprietà organolettiche dei cosmetici durante la conservazione, Congresso Nazionale di Merceologia, Sassari-Alghero, 27-29 Settembre 2000, vol. 2.
  5. Kaniewski J., Yemchenko I., Nakielny M., Badanie i ocena jakości wybranych kremów, Zeszyty Naukowe AE w Krakowie, Kraków 2000, nr 546.
  6. Knowlton J., Pearce S., Handbook of Cosmetic Science and Technology, London 1993.
  7. Koźmińska-Kubarska A., Zarys kosmetyki Lekarskiej, PZWL, Warszawa 1991.
  8. Lamer-Zarawska E., Noculak-Palczewska A., Kosmetyki naturalne, Astrum, Wrocław 1994.
  9. Marcinkiewicz-Salmonowiczowa J., Zarys chemii i technologii kosmetyków, WPG, Gdańsk 1995.
  10. Ożarowski A., Ziołolecznictwo, PZWL, Warszawa 1980.
  11. PN ISO 5492: 1997. Analiza sensoryczna terminologia.
  12. PN ISO 8586: 1996. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu