BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stańdo-Górowska Halina (Wydział Zarządzania)
Tytuł
Rozmiar działalności a poziom kosztów operacyjnych szpitala
The Scale of Activities and Operating Costs of a Hospital
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2007, nr 752, s. 177-191, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Rachunkowość zarządcza, Analiza kosztów, Koszty ochrony zdrowia, Szpitalnictwo
Management accounting, Cost analysis, Health costs, Hospital service
Uwagi
summ.
Abstrakt
Na podstawie wybranego szpitala przeprowadzono badania wpływu rozmiaru działalności na poziom kosztów operacyjnych. Badanie stanowi próbę zidentyfikowania modelu opisującego te koszty na tyle dokładnie, aby mógł być przydatny w procesie ich planowania.

In this article, the author conducts an analysis of a hospital's operating costs. Using the example of a selected specialist hospital, she calculates the indicators of cost structure and dynamics. Next, the author identifies two measures of activity level: the number of patients and patients' length of stay in the hospital, and assesses the impact of these figures on the level of costs. To this end, using statistical tools, the author constructs three models describing the hospital's operating costs. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Aczel A.D. [2000], Statystyka w zarządzaniu, PWN, Warszawa.
  2. Nowak E. [2002], Zarys metod ekonometrii, PWN, Warszawa.
  3. Nowak E. [2003], Zaawansowana rachunkowość zarządcza, PWE, Warszawa.
  4. Sawicki K. [2000], Analiza kosztów firmy, PWE, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu