BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wąsikiewicz-Rusnak Urszula (Wydział Finansów)
Tytuł
Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie na podstawie systemu norm ISO 9000 oraz systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
Quality Management in Enterprises on the Basis of ISO 9000 Standards and the HACCP Food Safety System
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008, nr 771, s. 135-149, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie jakością, Normy ISO 9000, Bezpieczeństwo żywnościowe, Zdrowa żywność
Quality management, ISO 9000, Food security, Health food
Uwagi
summ.
Abstrakt
Przedstawiono systemy zarządzania jakością według norm ISO 9000 oraz HACCP od strony charakterystyki istoty funkcjonowania oraz określenia znaczenia, jakie daje ich stosowanie w jednostkach gospodarczych. Systemy te umożliwiają utrzymanie najwyższych standardów jakościowych oraz higieniczno-sanitarnych produkowanych wyrobów, procesów produkcyjnych, a także elementów z nimi związanych.

The author describes the role and significance of systems based on quality management that are being increasingly applied by modern enterprises. Such systems are the ISO 9000 quality management system and the HACCP food safety system. In the first part of the article, the author looks at various ways of defining quality and then describes the essence and development of the new conception of quality management, the basis of which is innovation, or “continuous improvement”, as described in the Deming Cycle. The Deming Cycle also constitutes the basis of the organisation of the discussed systems, whose general profile, and strong and weak points, are presented in the final part of the article. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Broniewska G., Metody kształtowania jakości w procesach pracy [w:] Metody organizacji i zarządzania, red. W. Błaszczyk, PWN, Warszawa 2005.
  2. Dahlqaard J., Kristensen K., Kanji G., Podstawy zarządzania jakością, PWN, Warszawa 2004.
  3. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2004.
  4. Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 1999.
  5. Karaszewski R., Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu. Dom Organizatora, Toruń 2005.
  6. Koźmiński A., Piotrowski W., Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 1998.
  7. Krzemień E., Wolniak R., Zarządzanie jakością w sferze usług finansowych, Wydawnic¬two Wyższej Szkoły Bankowości i Finansów w Bielsku-Białej, Bielsko-Biała 2004.
  8. Łańcucki J., Podstawy kompleksowego zarządzania jakością TQM, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań 2003.
  9. Materiały źródłowe Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, www.pkn.com.pl/iso9001. htm, 12.12.2006.
  10. Norma ISO 9000:2000. System zarządzania jakością - Podstawy i terminologia, www. pkn.com.pl/iso9000.htm.
  11. Świetlik W., Organizacja przedsiębiorstw, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie, Warszawa 2004.
  12. Znowelizowana Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 30.10.2003, Dz.U. nr 208, poz. 2020.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu