BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krełowska-Kułas Maria (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Szkodliwy wpływ niedoboru lub nadmiaru witamin na organizm człowieka
Harmful Effect of the Deficiency or Excess of Vitamins on the Human Organism
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008, nr 781, s. 33-45, bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Witaminy, Normy żywieniowe
Commodity science, Food commodities, Vitamins, Nutrition standards
Uwagi
summ.
Abstrakt
Witaminy to związki organiczne, w niewielkich ilościach niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które powinny być stale dostarczane z pożywieniem. Witaminy nie są dla naszego organizmu ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym, ale spełniają w komórkach i tkankach różnorakie funkcje regulacyjne, decydujące o rozwoju, stanie zdrowia i wydolności fizycznej człowieka. W artykule omówiono zagrożenia związane z niedoborem lub nadmiarem witamin oraz scharakteryzowano rolę, jaką odgrywają w organizmie człowieka.

The objective of the paper is to present dangers connected with the deficiency or excess of vitamins, as well as to characterize the vitamins and their role in the human organism (original abstract).
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Borek-Wojciechowska R., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 2.
  2. Gajewska D., Bez nich ani rusz - witaminy, "Przegląd Gastronomiczny" 2002, nr 6.
  3. Gawęcki J., Nogala-Kałucka M., Zalecane spożycie witamin z żywnością i suplementami. Witaminy, Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań 2002.
  4. Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Dietetyka, PZWL, Warszawa 1999.
  5. Hasik J., Gawęcki J., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2000.
  6. Kappler E., Gronowska-Senger A., Polskie normy żywienia na witaminę A w świetle najnowszych norm amerykańskich (DRI) i europejskich (DACH), "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2004, nr l.
  7. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal B., Turlejska H., Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2000.
  8. Kunachowicz H., Nadolna I., Współczesne poglądy na zagadnienie wpływu procesów przetwarzania żywności na zachowanie witamin ze szczególnym uwzględnieniem procesów kulinarnych, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2004, nr 2.
  9. Młodecki H., Piekarski L., Zagadnienia zdrowotne żywności, PZWL, Warszawa 1987.
  10. Nogala-Kałucka M., Gawęcki M., Rola witamin i skutki ich niedoboru lub nadmiaru w organizmie człowieka. Witaminy, Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań 2002.
  11. Normy żywienia człowieka - fizjologiczne podstawy, red. Ś. Ziemlański, PZWL, Warszawa 200l.
  12. Pachocka L., Kłosiewicz-Latoszek L., Zmiany w spożyciu wybranych witamin u osób dorosłych z nadwagą i otyłością po zastosowaniu diety niskoenergetycznej, "Roczniki PZH" 2002, nr 3.
  13. Sikorski Z.E., Chemia żywności, WNT, Warszawa 2002.
  14. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, PWN, Warszawa 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu