BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krełowska-Kułas Maria (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka
The Importance of Fat in Human Nutrition
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2009, nr 834, s. 39-53, bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Tłuszcze jadalne, Odżywianie się Polaków, Badania towaroznawcze
Commodity science, Food commodities, Edible fats, Eating habits of Polish people, Commodity research
Uwagi
summ.
Abstrakt
Tłuszcze występują we wszystkich produktach spożywczych dostępnych na rynku. Są obecne w diecie każdego człowieka i odgrywają ważną rolę w żywieniu. Dla organizmu nie jest obojętne, jaki rodzaj tłuszczu się spożywa. W artykule omówiono charakterystykę tłuszczów, ich skład, źródła oraz wpływ na zdrowie człowieka. Ponadto przedstawiono badania konsumenckie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia tłuszczów.

Information on the nutritional recommendations regarding the need for increasing the dietary intake of polyunsaturated fatty acids among the Polish population is presented. A diet high in fat can be a cause of diseases of civilization. The studies have shown that it is butter that is most often chosen for spreading on bread, and oil is the most popular fat used for frying. The factors determining the choice of fat, both for spreading on bread and for frying, are: freshness, shelf life and taste. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Achremowicz K., Szary-Szworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2005, nr 3.
  2. Balas J., Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych, oleje, margaryny, masło, tłuszcze mieszane, produkty cukiernicze, produkty typu "fast food", produkty zbożowe, słone przekąski, nasiona i orzechy, majonezy, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2004, nr 2.
  3. Bolesławska J., Maruszewska M., Przysławski J., Preferencje i czynniki wyboru tłuszczów wśród osób dorosłych, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2003, nr 12.
  4. Cichocka A., Profilaktyka chorób układu krążenia, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 12.
  5. Czy margaryny są źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie Polaków?, H. Mojska, J. Balas, J. Gielecinska, M. Pawlicka, K. Swiderska, L. Szponar, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2006, nr 1.
  6. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2003.
  7. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2004.
  8. Gertig H., Przystawski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2006.
  9. Górska-Warsewicz H., Konsumenci na rynku tłuszczów roślinnych i masła, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 7.
  10. Kłosiewicz-Latoszek L., Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2002, nr 1/2.
  11. Krygier K., Hirvonen K., Margaryny ze stanolami czynnikiem obniżającym poziom cholesterolu we krwi, "Tłuszcze Jadalne" 2002, nr 3/4.
  12. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2007.
  13. Marciniak-Łukasiak K., Krygier K., Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 12.
  14. Minkowski K., Wykorzystanie olejów roślinnych bogatych w polinienasycone kwasy tłuszczowe o budowie trienowej jako składników żywności funkcjonalnej - potrzeby i uwarunkowania, "Tłuszcze Jadalne" 2002, nr 3-4.
  15. Panczenko-Kresowska B., Ziemlański S., Sprzężone dieny kwasu linolowego i ich znaczenie w patofizjologii, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2001, nr 1.
  16. PN-A-86908:2000 - Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne.
  17. PN-A-86901:1997/Az1:2001 - Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Tłuszcze kuchenne.
  18. PN-A-86932:1992 - Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  19. Rosiak E., Rynek tłuszczów - spożycie i prognozy popytu, "Przemysł Spożywczy" 2004, nr 6.
  20. Skład kwasów tłuszczowych w rynkowych tłuszczach jadalnych, M. Danielewski, B. Jacórzynski, A. Filipek, J. Balas, M. Pawlicka, E. Mielniczuk, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" 2003, nr 3.
  21. Sygnowska E., Waśkiewicz A., Znaczenie tłuszczów w prewencji i terapii chorób układu krążenia, "Tłuszcze Jadalne" 2005, nr 1-2.
  22. Ziemlański S., Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2001.
  23. Ziemlański S., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, PWN, Warszawa 1991.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu