BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Suwała Grzegorz (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem)
Tytuł
Analiza jakości wybranych soków warzywnych w aspekcie wymagań Polskiej Normy oraz wytycznych kodeksu praktyki AIJN
Analysis of the Quality of Selected Vegetable Juices in the Aspect of the Requirements of the Polish Standard and Guidelines of the AIJN Code of Practice
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2009, nr 834, s. 189-203, tab., bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Warzywa, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Rynek przetworów owocowo-warzywnych, Jakość produktów żywnościowych
Commodity science, Food commodities, Vegetables, Fruit and vegetables processing, Fruit and vegetable products market, Food quality
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem pracy było określenie zakresu, w jakim jakość soków pomidorowych i marchwiowych odpowiada wymaganiom zarówno normy PN-A-75958:2002 Produkty warzywne i owocowo-warzywne. Soki., jak i wytycznym kodeksu praktyki AIJN.

The objective of the work was to analyze selected quality parameters of tomato juices available in the Polish market as regards their conformity with both the requirements of the standard PN-A-75958:2002 and the guidelines of the Code of Practice. Twenty-four brands of tomato juice and twelve brands of carrot juice were analyzed. As a result of the physicochemical testing the following determinations were done: total extract, substances soluble in °Brix, directly reducing sugars and total reducing sugars, saccharose, sugar-free extract, volatile acids, ethyl alcohol, edible salt, total ash, mineral impurities, protein, vitamin C, total carotenoids, nitrates (III) and (V), titratable acidity, pH, SO 2.The results are presented in tables and related to the Polish Standard PN-A-75958:2002 and the relevant guidelines of the Code of Practice. As a result of the carried out comparison, greater or smaller incompatibilities have been found for about 50% of the analyzed quality parameters, which is a serious problem as regards the creation of the juice sector good image. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Effect of PEF and Heat Pasteurization on the Physical-chemical Characteristics of Blended Orange and Carrot Juice, A. Rivas, D. Rodrigo, A. Martinez, GY Barbosa-Canovas, M. Rodrigo, "LWT -Food Science and Technology" 2006, nr 39.
  2. JECFA Fifty-ninth Meeting, Geneva, 4-13 June 2002 - Food Additives, http://www.who.int/ipcs/ food/jecfa/summaries/en/summary_59 .pdf.
  3. Józefowicz M.E., Muller Detlef J.G., Fruit and Vegetable Juices and Human Health, "Fruit and Vegetable Juices and Drinks - Today and the XXI Century", Proceedings of the International Symposium, 20-22 October 1999, Rytro, Poland.
  4. Kłodowski A., DSK - Dobrowolny System Kontroli jakości sokow i nektarów. To ma sens!!!, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2004, nr 1.
  5. Kodeks praktyki do oceny soków owocowych i warzywnych, Polish language edition, KUPSiNB, Warszawa 200l.
  6. Oke M., Grittel Pin hero R., Paliyath G., The Effects of Genetic Transformation of Tomato with Antisens Phospholipase D cDNA on the Quality Characteristics of Fruits and Their Processed Products, "Food Biotechnology" 2003, vol. 17, nr 3.
  7. Owczarek L., Bieganowski A., Systemy a bezpieczeństwo produktów żywnościowych, "Przemysł Spożywczy" 2003, nr 2.
  8. Pierzynowska-Korniak G., Zadernowski R., Markiewicz K., Carrot Juices Pressed from Enzyme-treated Pulp, "Fruit and Vegetable Juices and Drinks - Today and the XXI Century, Proceedings of the International Symposium, 20-22 October 1999, Rytro, Poland.
  9. Pierzynowska-Korniak G., Zadernowski R., Markiewicz K., The Quality of Commercial Pulpy Carrot-friut Juices, "Fruit and Vegetable Juices and Drinks - Today and the XXI Century, Proceedings of the International Symposium, 20-22 October 1999, Rytro, Poland.
  10. Płocharski W., Aktywność Dobrowolnego Systemu Kontroli a poprawa jakości soków (1), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2005, nr 6.
  11. Płocharski W., Aktywność Dobrowolnego Systemu Kontroli a poprawa jakości soków (2), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2005, nr 7.
  12. Płocharski W., Niewiarowicz B., Jakubowski A., Badania jakosci soków w ramach Dobrowolnego Sysytemu Kontroli (DSK) (1), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2004, nr 2.
  13. Płocharski W., Niewiarowicz B., Jakubowski A., Badania jakosci soków w ramach Dobrowolnego Sysytemu Kontroli (DSK) (2), "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2004, nr 3.
  14. PN-A-75958:2002 Produkty warzywne i owocowo-warzywne. Soki.
  15. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. nr 177 poz. 1735).
  16. Salles C., Nicklaus S., Septier C., Determination and Gustatory Properties of Taste-active Compounds in Tomato Juice, "Food Chemistry" 2003, vol. 8l.
  17. Soki i nektary, "Hurt i Detal 2006, nr 5(7).
  18. Soki warzywne i owocowo-warzywne a zdrowie, red. I. Nadolna, L. Szponar, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1998.
  19. Śmiechowska M., Newerli-Guz I., Przybyłowski P., Zawartość azotanów (V) i (III) w sokach pitnych produkowanych z surowców ekologicznych i konwencjonalnych, XXXI Sesja Naukowa KTiChZ PAN "Żywność w dobie ekspansji naukowej: potencjał, oczekiwania, perspektywy", Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań 14-15 września 2000.
  20. Tabele składu i wartości odżywczej żywności, H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, PZWL, Warszawa 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu