BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Buczek Bronisław (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Leśniak Agnieszka (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem)
Tytuł
Analiza właściwości i składu kwasów tłuszczowych handlowych olejów pochodzenia roślinnego
Analysis of the Properties and Fatty Acid Composition of Commercial Vegetable Oils
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2010, nr 833, s. 19-30, tab., rys., bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Chemia, Chemia spożywcza, Tłuszcze jadalne, Olej jadalny, Oleje roślinne, Przechowalnictwo artykułów spożywczych, Badanie produktów spożywczych
Commodity science, Food commodities, Chemistry, Food chemistry, Edible fats, Edible oil, Vegetable oils, Storage of food products, Food products study
Abstrakt
Celem pracy była analiza parametrów fizykochemicznych olejów (słonecznikowego, oliwy z oliwek, oleju z ryżu, z winogron i z orzechów laskowych) oraz określenie ich jakości uwzględniające wyniki oznaczeń poszczególnych wskaźników i porównanie składu wyższych kwasów tłuszczowych, na temat którego informację umieszczono na opakowaniu badanych olejów roślinnych.

The paper presents the results of studies on the physicochemical properties of sunflower, rice bran, hazelnut, grapeseed and olive oils. Individual physicochemical parameters of the tested vegetable oils were assessed, and the values obtained were compared with those given by the manufacturers of vegetable fats. Significant differences between the profiles of unsaturated fatty acids, declared by the manufacturers, and the results of the present analysis have been found. The differences concern mainly grapeseed and hazelnut oils. Besides, in a majority of oils the total fat oxidation level (the level of primary and secondary oxidation products) exceeded the permissible limits. Other quality parameters principally fulfilled the requirements contained, for example, in Codex Alimentarius. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Buczek B., Leśniak A., Zmiany wskaźników jakościowych oliwy extra virgin i oliwy pomace pod wpływem naświetlania promieniami UV, "Towaroznawcze Problemy Jakości" 2007, nr 2.
  2. Budsławski J., Drabent Z., Metody analizy żywności, WNT, Warszawa 1972.
  3. Budżety gospodarstw domowych w 2006 r., GUS, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa 2007.
  4. Chemia żywności, red. Z. Sikorski, t. 2, WNT, Warszawa 1994, 2007.
  5. Codex Alimentarius FAO/WHO Food Standards: Codex Standard for fats and oils, Codex Stan 19-1981 (Rev. 2-1999).
  6. Codex Alimentarius FAO/WHO Food Standards: Codex Standard for olive oil and olive pomace oils, Codex Stan 33-1981 (Rev. 2-2003).
  7. Codex Alimentarius FAO/WHO Food Standards: Codex Standard for named vegetable oils, Codex Stan 21 (Amended 2003, 2005).
  8. Cosgrove J.P., Church D.E, Pryor W.A., The Kinetics of the Autoxidation of Polyunsaturated Fatty Acids, "Lipids" 1987, or 2.
  9. Kamal-Eldin A., Yanishlieva N.Y., N-3 Fatty Acids for Human Nutrition: Stability Considerations, "European Journal Lipid Scienty Technology" 2002, nr 104.
  10. Konopka I., Tańska M. i in., Porównanie szybkości utleniania wybranych olejów roślinnych, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2003, Suplement.
  11. PN-93 A-86926 - Oznaczanie liczby anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.
  12. PN-A-86934 - Spektrofotometryczne oznaczanie barwy.
  13. PN-EN ISO 5508 - Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.
  14. PN-EN ISO 6885:2001 - Oznaczanie liczby anizydynowej.
  15. PN-ISO 660:1998 - Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
  16. PN-ISO 3960:1996 - Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  17. PN-ISO 3961:1998 - Oznaczanie liczby jodowej.
  18. PN-ISO 6320 - Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie współczynnika załamania światła.
  19. Szukalska E., Wybrane zagadnienia utleniania tłuszczów, "Tłuszcze jadalne" 2003, t. 38, nr 1-2.
  20. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, "Żywność" 2006, nr 2 (47).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu