BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niezgoda Janusz (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa)
Tytuł
Szacowanie kosztów w procesach kreowania jakości wykonania w trybie on-line
Estimating Costs in the Processes of Creating On-line Quality Control
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2011, nr 847, s. 107-123, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Jakość produktu, Sterowanie jakością, Kontrola jakości, Koszty jakości, Szacowanie kosztów
Product quality, Quality control, Quality control, Quality costs, Costs estimation
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest pokazanie, że istnieją możliwości szacowania kosztów związanych z zapewnieniem jakości oraz ich monitorowania. Aby go osiągnąć, w rozważaniach przedstawionych w artykule wykorzystano: model systemu operacyjnego sterowania jakością, model procesu bieżącej kontroli jakości, który opisuje m.in. strukturę czasową sekwencji składających się na proces produkcyjny i koszty ponoszone w poszczególnych przedziałach czasowych oraz koncepcję funkcji strat, umożliwiającą szacowanie strat wywołanych odchyleniem średniego poziomu procesu od wartości docelowej [PN-ISO 3534-2:1994]. (fragment tekstu)

The course of every creative process can be described by numerous characteristics. Most of them are subject to changes initiated by the supervision responsible for guiding the process, while the others are subject to mutability characteristic of a given productive aggregate over which supervision has limited influence. That streams of a product will to some extent be defective, leading to costs and losses the amount of which a producer has limited influence over, is a fact producers must reconcile themselves to. The basic aim of this paper is to illustrate that it is possible to both estimate the costs that accompany ensuring quality and to monitor them during the production stage. To accomplish these goals the concept of loss function was plugged into a model of the current quality control process. This enabled the estimation of losses triggered by the deviation of the average level of the process from the target value not only with respect to the state the process is found in, but also on the amount of time this state lasts. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Ciechan-Kujawa M. [2005], Rachunek kosztów jakości. Wykorzystanie w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  2. Crocket H.G. [1935], Quality Just but Enough, „Factory Management and Maintenance”, nr 93.
  3. Dwiliński L. [2000], Zarządzanie jakością i niezawodnością wyrobów, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
  4. Iwasiewicz A. [1994], Model procesu bieżącej kontroli jakości, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 418, Kraków.
  5. Iwasiewicz A. [1999], Zarządzanie jakością. Podstawowe problemy i metody, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.
  6. Kim M.W., Liao W.M. [1994], Estimating Hidden Quality Costs with Quality Loss Functions, „Accounting Horizons”, vol. 8, nr 1, American Accounting Association.
  7. Mała encyklopedia jakości [1984], red. B. Oyrzanowski, PWE, Warszawa.
  8. Miner D.F. [1933], What Price Quality, „Product Engineering”, August.
  9. Montgomery D.C. [2001], Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, New York.
  10. PN-ISO 3534-2:1994, Statystyka. Statystyczne sterowanie jakością. Terminologia, i symbole.
  11. Spiring F.A. [1993], The Reflected Normal Loss Function, „Canadian Journal of Statistics”, vol. 21, Statistical Society of Canada.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu