BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Motyka Marek (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości), Pawlak Justyna (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości), Makowski Mariusz (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), Hetka Małgorzata (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Wydział Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych)
Tytuł
Charakterystyka zachowań zdrowotnych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Health-related Behaviour among University Students
Źródło
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2011, nr 870, s. 35-51, tab., bibliogr. 10 poz.
Cracow Review of Economics and Management
Słowa kluczowe
Studenci, Zdrowie, Styl życia
Students, Health, Lifestyle
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Cracow University of Economics
Abstrakt
Celem badania była ocena zachowań zdrowotnych oraz poziomu satysfakcji studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą ankiety zachowań zdrowotnych (badania UEK), inwentarza zachowań zdrowotnych w opracowaniu Z. Juczyńskiego oraz skalę satysfakcji z życia – E.D. Dienera, R.A. Emmonsa, R.J. Garsona i S. Griffina. Dodatkowo przeprowadzono wywiad z dwoma lekarzami zatrudnionymi w Uczelnianej Przychodni Studenckiej. W artykule przedstawiono wyniki tych badań.

The objective of the study is to evaluate the health-related behaviour and satisfaction levels of students at the University of Economics in Krakow (UEK), Poland. The research was conducted using a Health Behaviour Survey (a UEK study), Z. Juczynski’s Health Behaviour Inventory and Ed Diener’s Satisfaction With Life Scale (SWLS). Student Clinic doctors were also interviewed. The research shows that UEK students do not have healthy lifestyles: they eat irregularly and worry little about the quality of their meals, and get insufficient sleep, then compensate for the lack with energy drinks. Respondents seldom take physical activity, especially in a systematic and organised way. Results of the analysis also showed that there is a positive if weak correlation between healthy behaviour and students’ satisfaction with life, which indicates that students who are aware of health and healthy behaviour feel slightly more satisfied with life and behave in a more healthy way. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK - 5301, 5303, 0, 186
Bibliografia
Pokaż
  1. Bishop G.D. [2000], Psychologia zdrowia. Zintegrowany umysł i ciało, Astrum, Wrocław.
  2. Heszen-Niejodek I., Sęk H. [2007], Psychologia zdrowia, PWN, Warszawa.
  3. Juczyński Z. [2001], Narzędzia pomiaru w promocji i psychologii zdrowia, PTP, Warszawa.
  4. Karski J.B., Słońska Z., Wasilewski BW. [1994], Promocja zdrowia, Sanmedia, Warszawa.
  5. Ostrowska K. [1998], Zdrowie, wychowanie, osobowość, MEN, Warszawa.
  6. Promocja zdrowia [1999], red. J.B. Karski, Ignis, Warszawa.
  7. Sarafino E.P. [2002], Health Psychology. Biopsychosocial Interactions, Wiley & Sons, New York.
  8. Sheridan CH.L., Radmacher S.A. [1998], Psychologia zdrowia, IPZ, Warszawa.
  9. Tobiasz-Adamczyk B. [2000], Wybrane elementy socjologii zdrowia i choroby, Wydawnictwo UJ, Kraków.
  10. Wybrane zagadnienia promocji zdrowia [1996], red. B. Bik, A. Henzel-Korzeniowska, L. Przewoźniak, K. Szczerbińska, SzZP CM UJ, Kraków.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-6447
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu