BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Czechowska-Liszka Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych
Testing and Assessing the Quality of Edible Oils Available on the Market
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2003, nr 623, s. 55-62, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Jakość produktów żywnościowych, Badanie jakości, Badanie żywności, Olej jadalny
Commodity science, Food commodities, Food quality, Quality research, Food research, Edible oil
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule omówiono badania i ocenę jakości wybranych rodzajów olejów jadalnych dostępnych na rynku.

The objective of the research work was to test and assess the quality of selected types of edible oils available on the market. Seven types of oils underwent a sensory analysis and physicochemical testing. It was found that the quality of edible oils available on the market is essentially good. Only in the case of one of the tested oils, the shelflife of which was coming to an end, the peroxide limit, specified by the standard, was slightly exceeded. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Jakość i standaryzacja produktów żywnościowych, pod red. Z.R. Szczepanika, Wydawnictwo SGH, Warszawa 1996.
  2. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, pod red. Ś. Ziemlańskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  3. PN-92/A-86932. Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie i transport.
  4. PN-A-86908: 2000. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje roślinne.
  5. PN-ISO 3960: 1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  6. PN-60/A-86921. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.
  7. PN-73/A-86912. Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.
  8. PN-A-86935: 1996. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Ocena sensoryczna smakowitości metodą punktową rafinowanych olejów i tłuszczów.
  9. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu