BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piechnik-Kurdziel Anna (Wydział Zarządzania)
Tytuł
Sytuacja kobiet na europejskim rynku pracy
The Plight of Women in European Labour Market
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2004, nr 642, s. 7-20, bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Aktywność zawodowa kobiet, Zatrudnienie kobiet, Bezrobocie kobiet, Rynek pracy
Female economic activity, Women employment, Female unemployment, Labour market
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Europa
Europe
Abstrakt
Zadaniem artykułu jest pokazanie sytuacji kobiet na unijnym rynku pracy w latach 90. Punktem wyjścia do rozważań jest omówienie problemów związanych z równouprawnieniem kobiet i mężczyzn w prawie Unii Europejskiej. Następnie skupiono uwagę na kwestiach zatrudnienia i bezrobocia kobiet, oraz przedstawiono programy poprawy sytuacji na rynku pracy realizowane w krajach UE.

The paper discusses the plight of women in the labour market of EU member countries judging by the statistical data published in the 1990s. The basis for this analysis is the issue of gender equality in the EU's labour laws that are presented relying on binding treaties and instructions for all member countries. The main subjects of analysis were indices of women activity rate, their employment patterns and unemployment levels, compared to their male counterparts as well as it is in various EU countries. The last part of the paper is devoted to discussing programs aimed at improving the labour market situation currently being implemented by EU countries, aimed at among other things counteracting female unemployment. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Duszczyk M. [1998], Nadzwyczajne posiedzenie Rady Europejskiej w sprawie zatrudnienia, "Rynek Pracy", nr 6.
  2. Emmert F., Morawiecki M. [1999], Prawo Europejskie, PWN, Warszawa-Wrocław.
  3. Eurostat[1991].
  4. Eurostat[1998].
  5. Eurostat, Biuletyn Wspólnoty Europejskiej [1996], Bruksela.
  6. Eurostat [1996], Labour force survey, results.
  7. Eurostat [1999], Labour force survey, results.
  8. Eurostat [1998], New Cronos Database 27.10.
  9. Gląbicka K. [1999], Rynek pracy w Unii Europejskiej, Stan i perspektywy, Difin, Warszawa.
  10. Greta M., Kasperkiewicz W. [1999], Podstawy integracji europejskiej od Traktatu Rzymskiego do Amsterdamskiego, Wydawnictwo Absolwent, Łódź.
  11. Jankowska Ż. [2001], Eliminowanie dyskryminacji kobiet na rynku pracy w Polsce wobec wymogów Unii Europejskiej, "Humanizacja Pracy", nr 3-4.
  12. Kotlorz D.,Zagóra-Jonszta U. [1998], Rynek pracy w teorii i praktyce, Wydawnictwo AE w Katowicach, Katowice.
  13. Kulpińska J., Rudolf S. [1993], Biała Księga Polska - Unia Europejska - Ustrój pracy i partycypacja pracownicza, UW, Warszawa.
  14. Lasok D. [1998], Zarys prawa Unii Europejskiej, Wydawnictwo Dom Organizatora, Toruń.
  15. Malinowski K. [1999], Charakterystyka europejskiego rynku pracy, materiały Centrum Informacji Europejskiej, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa.
  16. Piotrowski B. [1999], Bezrobocie w krajach Unii Europejskiej w czerwcu 1999 r., "Rynek Pracy", nr 7/8.
  17. Proces dostosowania gospodarki polskiej do kryteriów członkowskich Unii Europejskiej [2000], S. Lis (red.), AE w Krakowie, Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie.
  18. Sytuacja kobiet na rynku pracy, Aspekty prawne, ekonomiczne i społeczne [2001], A. Nehring (red.), Oficyna Wydawnicza Abrys, Kraków.
  19. Weidenfeld W.,Wessen W. [1996], Europa od A do Z, Wydawnictwo "Wokół Nas", Gliwice.
  20. Zientek M. [2001 ], Pozycja zawodowa kobiet na rynku pracy w krajach Unii Europejskiej, AE w Krakowie, Kraków, maszynopis pracy magisterskiej.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu