BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Teneta-Płotkowiak Jolanta (Wydział Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych)
Tytuł
Konkurencyjność polskiego przemysłu rolno-spożywczego
The Competitiveness of the Polish Food Industry
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2004, nr 651, s. 63-73, bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Strategia rozwoju rolnictwa, Konkurencyjność rolnictwa
Agricultural development strategy, Agricultural competitiveness
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule omówiono konkurencyjność rolnictwa w powiązaniu z przemysłem rolno-spożywczym. Przedstawiono dwa rodzaje konkurencyjności: wewnętrzną obejmującą działania konkurencyjne między branżami polskimi, oraz zewnętrzną dotyczącą związków gospodarczych z krajami UE i innymi państwami.

The goal of this article is to attempt to identify the problems of Polish agriculture and the Polish food industry in the process of competing in the European and world economies. The issue of the competitiveness of the food industry is complex. For this reason, the author discusses both internal and external competition, identifying the factors that increase the competitiveness of the resource base for that sector and its branches. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Anusz S., Konkurencyjność regionów w Polsce z punktu widzenia produkcji rolnej, „Człowiek i Środowisko" 2001.
  2. nr 1. Józwiak W., Strategia rozwoju rolnictwa w świetle przyszłej integracji z Unią Europejską, konferencja naukowa nt. Droga do integracji rolnictwa z Unią Europejską, SGGW, Warszawa, 7-8 lipca 1994.
  3. Słownik współczesnego języka polskiego, Wilga. Warszawa 1996.
  4. Smoleński Z., Przeobrażenia mleczarstwa w Polsce, 2002, nr 6.
  5. Szymczak M., Słownik języka polskiego, PWN, Warszawa 1978.
  6. Teneta-Płotkowiak J., Problemy restrukturyzacji i prywatyzacji przemysłu rolno-spożywczego w latach 1990-1995, Zeszyty Naukowe, AE w Krakowie, Kraków 1999, nr 527.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu