BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Buczek Bronisław (Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem), Chwiałkowski Wojciech (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą utlenionego węgla aktywnego
Purification of Used Edible Oil by Means of Oxidised Active Carbon
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2004, nr 656, s. 15-25, tab., rys., bibliogr. 26 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Chemia, Kinetyka chemiczna, Olej jadalny, Badanie żywności
Commodity science, Chemistry, Chemical kinetics, Edible oil, Food research
Uwagi
summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań, które miały na celu określenie przydatności adsorbcyjnego oczyszczania oleju posmażalniczego, wykorzystywanego do smażenia frytek, za pomocą utlenionego węgla aktywnego.

The paper presents the results of studies on the use of oxidised active carbon in the process of adsorptive purification of used edible oil. To evaluate changes in the characteristics of oil before and after the purification the following quality factors were used: colour, iodine number, peroxide number, acid number, density ρ20, refractive index n20D viscosity η40, fatty acid content, the acids being determined by gas chromatography as methyl esters. Due to the use for purification of oxidised active carbon it is possible to reduce the amounts of oxidation products, coloured compounds and bases. The treatment with the adsorbent stabilizes the level of free fatty acids contained in used oil and decreases the unsaturated acids/saturated acids ratio. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Buczek B., Chwiałkowski W., Purification of Used Frying Oil [w:] Current Trends in Commodity Science, Proceedings of 7th ICSC, Poznań 2002.
  2. Buczek B., Vogt E, Nowy sposób i aparat do wyznaczania gęstości nasypowej, "Inżynieria i Aparatura Chemiczna" 1996, nr 2.
  3. Dollimore D., Heal G.R., An Improved Method for the Calculation of Pore Size Distribution from Adsorption Data, "Journal of Applied Chemistry" 1964, nr 109.
  4. Dubinnin M.M., Adsorption Properties and Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbent, "Carbon" 1987, nr 25.
  5. Handbook of Soy Oil Processing and Utifization, ASA&AOCS, SL Louis 1980.
  6. Horvath G., Kawazoe K., Method for the Calculation of Effective Pore Size Distribution in Molecular Sieve Carbon, "Chemical Engineering Japan" 1983, nr 16.
  7. Jung M. Y., Rhee K. C., Quality Improvement of Used Frying Cottonseed Oil by Adsorbent or Chemical Treatment, "Food and Biotechnology" 1994, nr 3.
  8. Know Y.A., Chao R.R., Fractionation and Cholesterol Reduction of Beef Tallow by Supercritical CO2 Extraction, "Food and Biotechnology" 1995, nr 4.
  9. Koseoglu S. S., Membrane Processing of Used Frying Oils, INFORM 1991, nr 2.
  10. Kwon Y.A., Yoon S.K., Concentration of Medium Chain Fatty Acids From Coconut Oil by Supercritical CO2 Extraction, "Food and Biotechnology" 1996, nr 5.
  11. List G. R., Friedrich J. P., Processing Characteristic and Oxidative Stability of Soybean Oil Extracted with Supercritical Carbon Dioxide at 50°C and 8000 Psi, "Journal or American Oil Chemists Society" 1985, nr 62.
  12. Lowell S., Shields J. E., Powder Surface Area and Porosity, Chapman and Hall, London 1991.
  13. Mancini-Filho J., Smith L.M., Creveling R. K., AI-Shaikh H. F., Effects of Selected Chemical Treatments on Quality of Fats Used for Deep Frying, "Journal of American Oil Chemists Society" 1986, nr 63.
  14. McNeil J., Kakuda Y., Kamel B., Improving the Quality or Used Frying Oils by Treatment with Activated Carbon and Silica, "Journal of American Oil Chemists Society" 1986, nr 63.
  15. Ościk J., Adsorpcja, PWN, Warszawa 1979.
  16. PN-EN ISO 5508: 1996. Analiza estrów metylowych.
  17. PN-ISO 660: 1998. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
  18. PN-ISO 6320: 1995. Oznaczanie liczby jodowej.
  19. PN-ISO 3960: 1996. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  20. PN-ISO 5509: 1996. Przygotowanie estrów metylowych.
  21. Poradnik inżyniera - przemysł tłuszczowy. Rafinowanie tłuszczów spożywczych, WNT, Warszawa 1976.
  22. Snape J. B., Nakajima M., Processing of Agricultural Fats and Oils using Membrane Technology, "Journal of Food Engineering" 1996, nr 30.
  23. Subramanian R., Nakąjima M., Kawakatsu T, Processing of Vegetable Oils Using Polymeric Composite Membranes, "Journal of Food Engineering" 1998, nr 38.
  24. Yates R.A., Caldwell J. D., Adsorptive Capacity of Active Filter Aids for Used Cooking Oil, "Journal of American Oil Chemists Society" 1992, nr 69.
  25. Yates R.A., Caldwell J. D., Regeneration of Oil Used for Deep Frying: A Comparison of Active Filter Aids, "Journal of American Oil Chemists Society" 1993, nr 70.
  26. Yoon J., Han B. -S., Kang Y. -Ch., Kim K.H., Jung M. Y., Kwon YA., Purification of Used Frying Oil by Supercritical Carbon Dioxide Extraction, "Food Chemistry" 2000, nr 71.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu