BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krełowska-Kułas Maria (Wydział Towaroznawstwa)
Tytuł
Badanie preferencji konsumenckich żywności wygodnej
Consumers' Preferences as to Convenient Food
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005, nr 678, s. 141-148, tab., bibliogr. 22 poz.
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Badanie jakości, Badanie żywności, Jakość produktów żywnościowych, Żywność wygodna
Commodity science, Food commodities, Food industry, Food production, Quality research, Food research, Food quality, Convenience food
Uwagi
summ.
Abstrakt
Dążenie konsumentów do bardziej wygodnego i szybszego przygotowania posiłków spowodowało rozwój nowej branży przemysłu spożywczego wytwarzającej tzw. żywność wygodną. Mianem tym określa się produkty, które wymagają niewielkiego nakładu pracy i krótkiego czasu potrzebnego do przygotowania ich do konsumpcji. Żywność wygodna stanowi coraz większą część codziennej diety. W artykule omówiono badania dotyczące preferencji konsumenckich związanych ze spożywaniem żywności wygodnej.

The research works were concerned with consumers' preferences as to convenient food. It has been found that foodstuff group the products which are chosen most often are soup and sauce concentrates, desserts and breakfast cereals. Deep-frozen meat and fish products were least popular. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
dostęp tylko z terenu Kampusu UEK
Bibliografia
Pokaż
  1. Baryłko-Piekielna N., Analiza sensoryczna w zapewnieniu jakości żywności, "Przemysł Spożywczy" 1998, nr 12.
  2. Brzozowska A., Żywność wygodna - wybrane problemy wartości odżywczej, "Przemysł Spożywczy" 1993, nr 9.
  3. Convenience and Fast Food Handbook, ed. M.E. Thorner, Avi Publ. Comp. Inc., Westport, 1973.
  4. Gawęcki J., Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu, "Żywienie Człowieka i Metabolizm" 2002, 29 Suplement, nr 4.
  5. Gawęcki J., Żywność nowej generacji a racjonalne żywienie, "Żywność, nauka, Technologia, jakość" 2002, nr 4.
  6. Górska-Warsewicz H., Innowacje produktowe w opinii klientów, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 3.
  7. Górska-Warsewicz H., Konsumenci żywności mrożonej, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 4.
  8. Górska-Warsewicz H.,Konsumencki rynek koncentratów spożywczych, "Przemysł spożywczy" 2003, nr 9.
  9. Górska-Warsewicz H., Nowe produkty na rynku a opinie i zachowania konsumentów, "Przemysł spożywczy" 2002, nr 8.
  10. Grzesińska W., Porożyńska L., Opracowanie i ocena jakości nowych produktów żywnościowych typu "convenience", "Żywność, Technologia, jakość" 1996, nr 1.
  11. Gwiazda A., Wzrost popytu na wygodną zdrową żywność, "Przemysł Spożywczy" 2002, nr 8.
  12. Hełpa E., Trębacz A., Dania gotowe w preferencjach konsumentów, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 2.
  13. ILSI Europe Spearheads International Discussion on Functional Foods, ILSI Europe Newsletter 2002, vol. 46.
  14. Imbs B., Rynek żywności wygodnej, "Przemysł Spożywczy" 1997, nr 9
  15. Jahn G., Gruntowne zmiany w zwyczajach żywnościowych w Niemczech, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 8.
  16. Kulczycka D., Jakość żywności widziana oczami konsumentów, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 6.
  17. Nadolna I., Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu, "Przemysł Spożywczy" 2000, nr 7.
  18. Paulus K., How Ready are Ready-to-serve Food, Proceedings of International Symposium: On Ready-to-serve Foods, Basel 1978.
  19. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych i używek, a także zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w środkach spożywczych i używkach, Dz. U. nr 9, poz. 72.
  20. Stowiński W., Remiszewski M., Koncentraty spożywcze żywność wygodna i szybka, "Przemysł Spożywczy" 1996, nr 8.
  21. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, Dz. U. nr 63, poz. 634.
  22. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, pod red. F. Świderskiego, WNT, Warszawa 1999.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu