- Author
- Stefaniak Piotr
- Title
- Gorzej w przemyśle cukierniczym
- Source
- Gospodarka, 1998, nr 47, s. 28-36
- Keyword
- Konsumpcja żywności, Dobra konsumpcyjne, Produkcja żywności, Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Wyroby cukiernicze
Food consumption, Consumer goods, Food production, Food industry, Food market, Confectionery - Abstract
- Druga połowa 1998 r. stoi pod znakiem załamania produkcji i sprzedaży wyrobów cukierniczych. Bezpośrednim tego powodem jest zmniejszenie eksportu na rynki krajów WNP, wskutek obłożenia na początku roku przez Rosję importowanych słodyczy wysokim cłem, a od sierpnia - kryzysu strefy rubla. Natomiast przyczyną pośrednią jest nadmierna produkcja słodyczy w Polsce w stosunku do popytu, bo moce produkcyjne rozbudowano z myślą o Wschodzie oraz sporych rozmiarów import. Tak więc w 1998 r. sprzedaż w tej branży spadnie łącznie o 8-10 punktów.
- Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Cited by
- ISSN
- 1429-6381
- Language
- pol






