BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Stefaniak Piotr
Title
Gorzej w przemyśle cukierniczym
Source
Gospodarka, 1998, nr 47, s. 28-36
Keyword
Konsumpcja żywności, Dobra konsumpcyjne, Produkcja żywności, Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Wyroby cukiernicze
Food consumption, Consumer goods, Food production, Food industry, Food market, Confectionery
Abstract
Druga połowa 1998 r. stoi pod znakiem załamania produkcji i sprzedaży wyrobów cukierniczych. Bezpośrednim tego powodem jest zmniejszenie eksportu na rynki krajów WNP, wskutek obłożenia na początku roku przez Rosję importowanych słodyczy wysokim cłem, a od sierpnia - kryzysu strefy rubla. Natomiast przyczyną pośrednią jest nadmierna produkcja słodyczy w Polsce w stosunku do popytu, bo moce produkcyjne rozbudowano z myślą o Wschodzie oraz sporych rozmiarów import. Tak więc w 1998 r. sprzedaż w tej branży spadnie łącznie o 8-10 punktów.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1429-6381
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu