BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Juchniewicz Małgorzata
Title
Sytuacja na rynku wieprzowym w Polsce po integracji z Unią Europejską
Situation on Pork Market in Poland after Integration with European Union
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 7, s. 113-120, rys., bibliogr. 21 poz.
Keyword
Rynek mięsny, Mięso wieprzowe, Ceny, Podaż, Popyt konsumpcyjny
Meat market, Pork meat, Prices, Supply, Consumption demand
Note
summ.
Abstract
Autorka omówiła rynek trzody chlewnej w Polsce w latach 2000-2004 oraz zachodzące tam zmiany, szczególnie te, które miały miejsce po l maja 2004 r. Scharakteryzowała i oceniła rynek wieprzowiny przed i tuż po integracji z UE, a także przedstawiła uwarunkowania podaży żywca i popytu na mięso wieprzowe oraz poziom i zmienność cen żywca wieprzowego.

The article discuss pork market in Poland during period of 2000-2004 years and changes an this market, especially after the 1st of May 2004. The essential aim of the article is characteristics and evaluation of pork market before und just after integration with EU. One presented condition of pork supply and demand as well as level and variation of prices of pork. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Blicharski T. 2004: Stan i kierunki rozwoju hodowli trzody i rynku wieprzowego w Polsce. Gospodarka Mięsna, nr 7.
  2. Dąbrowski J., Krzyżanowska Z. 1999: Rynek mięsa wieprzowego w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską. Problemy Integracji Rolnictwa, nr 13. FAPA, Warszawa.
  3. Guba W., Dąbrowski J., Chmielewska-Gill W., Wei A. 1996: Rozwój efektywnego systemu rynkowego w sektorze trzody chlewnej i wieprzowiny. Sekcja Analiz Ekonomicznych Polityki Rolnej (SAEPR/FAPA), Warszawa.
  4. Hurt Ch., Garcia Ph. 1982: The Impact of Price Risk on Sow Farrowings, 1967-1978. Am. J. Ag. Econ. nr 64: 565-568.
  5. Juchniewicz M. 2002: Zmienność cen skupu żywca wieprzowego w latach 1992-1999 i jej wpływ na udział producentów rolnych w cenie detalicznej. Rocz. Nauk. Zoot. -Ann. Anim. Sei., T. 29, z.l: 301-317.
  6. Juchniewicz M. 2003: Zmienność i transmisja cen na rynku wieprzowiny. Rozprawy i Monografie, 67. Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
  7. Kaliszewicz D. 2003: Analiza kosztów jednostkowych produkcji trzody chlewnej - warunkiem konkurencyjności przedsiębiorstw. Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 980: 173-177.
  8. Kossakowska J. 2005: Rynek mięsa czerwonego. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1(163): 25:31.
  9. Małkowski J., Zawadzka D. 1995: Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, z. 389, IERiGŻ, Warszawa.
  10. Meyer J.K., Tomek W.G. 1987: The Impact of the Introduction of a Futures Market on the Supply of Lumber. Cornell Univ. Ag. Econ. Staff Paper, 87-1.
  11. Prognoza cen rynkowych podstawowych produktów rolnych. 2004: Biuletyn Informacyjny ARR, nr 7(157): 56:-67.
  12. Prognoza cen rynkowych podstawowych produktów rolnych. 2005: Biuletyn Informacyjny ARR, nr 1(163): 54-67.
  13. Raport Rolny. 2004: nr 32 marzec, IERiGŻ, Warszawa.
  14. Rolnictwo w 2003 roku. 2004: GUS, Warszawa.
  15. Rynek Mięsa. Stan i perspektywy. 2004: Analizy tynkowe, nr 24. IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
  16. Stańko S., Kossakowska J. 2004: Prognozowanie cen rynkowych wieprzowiny. Biuletyn Informacyjny ARR, nr 9 (159): 22-30.
  17. Świetlik K. 2005. Popyt na żywność (2003-2004). Biuletyn Informacyjny, nr 2 (164): 37-62, ARR, Warszawa.
  18. Sytuacja na rynku rolnym. 2004: Biuletyn Informacyjny, nr 9 (159): 55-67, ARR, Warszawa.
  19. Sytuacja na rynku rolnym. 2005: Biuletyn Informacyjny, nr 2 (164): 48-62, ARR, Warszawa.
  20. Traill B. 1978: Risk Variables in Econometric Supply Responce Models. J. Arg. Econ., nr 29: 53-61.
  21. Urban R. 2004: Polska gospodarska mięsna w przeddzień integracji z Unią Europejską, Gospodarka Mięsna, nr 3.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu