BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Borowska Agnieszka
Title
Zmiany wzorców konsumpcji żywności w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej
Changes in Food Consumption of Basic Products of Animal and Vegetable Origin in Poland and Selected European Union Countries
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 25-33, tab., bibliogr. 7 poz.
Keyword
Wzorce konsumpcji, Struktura konsumpcji żywności, Konsumpcja żywności
Consumption patterns, Structure of food consumption, Food consumption
Note
summ.
Abstract
W artykule przedstawione zostały zmiany zachodzące w poziomie i strukturze spożycia podstawowych produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w Polsce i piętnastu krajach Unii Europejskiej, w latach 1961-2002, szczególnie pomiędzy 1990 a 2002 rokiem. Dokonano też próby scharakteryzowania i sklasyfikowania wzorców konsumpcji żywności występujących w UE.

This paper contains an analysis and assessment of changes in consumption of basic food products of vegetable and animal origin that was taking place in Poland and selected EU countries in the period 1961-2002. Data used in the presentation was drawn from one source-FAOSTAT2005 database. Faostat provides an approximate picture of the general situation including such raw, unprocessed information as food consumption per inhabitant per year. There from also the information on energy and nutritional values of an average food per inhabitant in the sixteen analysed countries, present members of European Union. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Hodoly A. 1975: Spożycie i formy jego realizacji w rozwoju gospodarki społeczeństwa socjalistycznego. Biblioteka IHWiU, Warszawa.
  2. McMichael, Zatoński W. 1996: Editorial. Environmental, behavioral, and socioeconomic influences: tackling the historical jigsaw puzzle of health in central and Eastern Europe. Int J. occup Environ Health, Nr. 2, s. 161-163.
  3. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc T. 1992: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1991. IŻŻ, Warszawa.
  4. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., Morawska M., Boruc T. 1996: Food consumption in Poland converted into energy and nutrients, 1950-1995. IŻŻ, Warszawa.
  5. Zatoński W., Boyle P. 1996: Health transformations in Poland after 1988. J. Epidémiái. Biostat.: N. 4, s. 183-197.
  6. Zatoński W. 2000: Rozwój sytuacji zdrowotnej w Polsce na tle innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Centrum Onkologii - Instytut im. M. Skłodowskiej-Curie, Warszawa, s. 53.
  7. Zatoński W. 2000: Jak zdrowo się odżywiać. Wyd. Centrum Onkologii-Instytut M. Skłodowskiej-Curie, s.6.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu