BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Drużyńska Jadwiga
Title
Podstawowe fakty o rybołówstwie światowym
Source
Boss-Gospodarka, 2001, nr 4, s. 35-36
Keyword
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo rybne, Rybołówstwo, Ochrona wód, Wyżywienie świata
Food industry, Fish processing, Fishery, Protection of waters, Feeding the world
Abstract
Jak wynika z dokonanych analiz i badań, ryby stanowią źródło protein dla ponad miliarda ludzi w większej, słabo rozwiniętej części świata. W sektorze rybołówstwa pracuje ponad 21 milionów "pełnoetatowych rybaków", a dalszych 200 mln utrzymuje się z rozmaitych form pracy i usług w tej dziedzinie. Jednakże potencjał łowczy jest od wielu lat zbyt duży w stosunku do nadmiernie eksploatowanych łowisk.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu