BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Okrzesik Jacek
Title
Przetwórstwo rybne
Source
Boss-Gospodarka, 2001, nr 4, s.I-XI
Keyword
Przemysł spożywczy, Przemysł przetwórczy, Przetwórstwo rybne, Rybołówstwo, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności
Food industry, Processing industry, Fish processing, Fishery, Food market, Food production, Food consumption
Abstract
Krajowy rynek przetworów rybnych jest stosunkowo płytki, albowiem dieta współczesnych Polaków niestety jest uboga w ryby. Rok 1999 był bardzo trudny dla przetwórstwa rybnego, m.in. z powodu załamania się eksportu polskiej żywności na Wschód. Obecnie, po dekadzie przekształceń własnościowych ponad 90 procent przedsiębiorstw z branży to firmy prywatne, a przetwórstwo rybne ma 6,6 procent udział w produkcji globalnej całego przemysłu spożywczego.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu