BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Dudek Hanna
Title
Zastosowanie analizy czynnikowej w badaniach zróżnicowania konsumpcji w krajach europejskich
An Application of Factor Analysis in Research of Differentiation of Food Consumption in European Countries
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 63-70, tab., bibliogr. 9 poz.
Keyword
Analiza czynnikowa, Polityka kształtowania konsumpcji, Wzorce konsumpcji, Struktura konsumpcji żywności, Konsumpcja żywności
Factor analysis, Consumption-shaping policy, Consumption patterns, Structure of food consumption, Food consumption
Note
summ.
Abstract
Celem pracy było zidentyfikowanie produktów, które najbardziej różnicują kraje europejskie pod względem spożycia żywności. Do zbadania zależności między konsumpcją poszczególnych grup produktów i surowców wykorzystano eksploracyjną analizę czynnikową. Uzyskane wyniki pozwoliły na identyfikację cech, które najbardziej wpływają na zróżnicowanie spożycia, a to z kolei pozwoliło na określenie grup krajów o podobnym poziomie konsumpcji.

The subject of the study is the analysis of differentiation of food consumption in European countries. Data related to average yearly per capita consumption of main categories of food products are analysed. In our researches the exploratory factor analysis is performed. The application of this method allows us to separate the main factors determining of differentiation of food consumption and to determine similarity between countries. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Borkowski В., Dudek H., Szczęsny W. 2003: Regionalne zróżnicowanie poziomu i profilu konsumpcji w krajach europejskich. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G - Ekonomika Rolnictwa, tom 90, zeszyt 2, s. 7-17.
  2. Dudek H. 2005: Zastosowanie analizy skupień w badaniach konsumpcji żywności w Europie. Zarządzanie i edukacja (w druku).
  3. Dudek H. Orłowski A. 2005: Clustering of European countries with respect to food consumption. [W:] Multivariate Statistical Analysis pod red. Cz. Domańskiego. Łódź (w druku).
  4. Everitt В. S., Dunn G. 2001: Applied Muitivariate Data Analysis. Arnold Publishers, 272-274.
  5. Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa, s. 77-80.
  6. Jajuga K. 1993: Statystyczna analiza wielowymiarowa. Wydawnictwo Naukowe PWN, 193-214.
  7. Kwasek M. 2004: Spożycie żywności w krajach wstępujących do Unii Europejskiej. [W:] Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku pod red. A. Brzozowskiej i K. Gutkowskiej. Wydawnictwo SGGW, 204-213.
  8. Ostasiewicz W. (red.). 1999: Statystyczne metody analizy danych.Wydawnictwo AE we Wrocławiu, 286-311.
  9. Witkowska D. 2002: Sztuczne sieci neuronowe i metody statystyczne. Wydawnictwo C.H. Beck, 72-73.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu