- Author
- Jeznach Maria, Siwik Dorota
- Title
- Zachowania konsumentów na rynku mięsa wołowego po upowszechnieniu informacji o BSE
Consumers' Attitudes on the Beef Market after Disseminate of BSE Information Spread - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 82-85, rys., bibliogr. 8 poz.
- Keyword
- Zachowania konsumenta, Badania konsumenckie, Rynek mięsny, Mięso wołowe
Consumer behaviour, Consumer research, Meat market, Beef meat - Note
- summ.
- Abstract
- Celem opracowania była analiza zachowań konsumentów na rynku mięsa wołowego w 2001 roku, pod wpływem informacji o BSE. Zmianę zachowań deklarowało aż 72% badanych. Zmiana polegała głównie na ograniczeniu zakupu i spożycia mięsa czerwonego (66,7% badanych) po rezygnację z jego konsumpcji (11,1%).
BSE information spread influenced consumers ' attitudes on the beef market in 2001. A change of attitude was declared by 72% of respondents. They would either limit their purchase and consumption of red meat (66.7%) or avoid the consumption altogether (11.1%). (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Bąk-Filipek E. 2002: Rynek wołowiny w Polsce wobec zagrożeń BSE w Europie. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa, Tom III, zeszyt 4, 86-87.
- Denaburski J. 2001 : Choroba BSE - bardzo groźna i nadal z wieloma niewiadomymi. Gospodarka Mięsna, nr 6, 26.
- Goryńska E., Witczak A. 2005: Tendencje i prognozy konsumpcji mięsa w Polsce. [W:] Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej (red. Gutkowska, Narojek). Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 192-200.
- Lis H. 1999: Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) - objawy i zapobieganie. Gospodarka Mięsna Nr l, 44.
- Lis H. 2001: Nowy wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba (CJD). Gospodarka Mięsna Nr l, 36.
- Lis H. 2001: Refleksje nad gąbczastą encefalopatią bydła (BSE) - rzeczywistość a wyobraźnia. Gospodarka Mięsna, nr 5, 32.
- Popowski J. 2001: Choroby prionowe. Realne zagrożenie czy nieuzasadniona psychoza. Wydawnictwo Borgis, nr l, 38.
- Urban R. 2001: Rynek wołowiny w Polsce i UE w kontekście zagrożeń BSE i pryszczycą. Gospodarka Mięsna, nr 11, 36.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol