BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Jeznach Maria, Siwik Dorota
Title
Zachowania konsumentów na rynku mięsa wołowego po upowszechnieniu informacji o BSE
Consumers' Attitudes on the Beef Market after Disseminate of BSE Information Spread
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 82-85, rys., bibliogr. 8 poz.
Keyword
Zachowania konsumenta, Badania konsumenckie, Rynek mięsny, Mięso wołowe
Consumer behaviour, Consumer research, Meat market, Beef meat
Note
summ.
Abstract
Celem opracowania była analiza zachowań konsumentów na rynku mięsa wołowego w 2001 roku, pod wpływem informacji o BSE. Zmianę zachowań deklarowało aż 72% badanych. Zmiana polegała głównie na ograniczeniu zakupu i spożycia mięsa czerwonego (66,7% badanych) po rezygnację z jego konsumpcji (11,1%).

BSE information spread influenced consumers ' attitudes on the beef market in 2001. A change of attitude was declared by 72% of respondents. They would either limit their purchase and consumption of red meat (66.7%) or avoid the consumption altogether (11.1%). (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Bąk-Filipek E. 2002: Rynek wołowiny w Polsce wobec zagrożeń BSE w Europie. Roczniki Naukowe SERiA, Warszawa, Tom III, zeszyt 4, 86-87.
  2. Denaburski J. 2001 : Choroba BSE - bardzo groźna i nadal z wieloma niewiadomymi. Gospodarka Mięsna, nr 6, 26.
  3. Goryńska E., Witczak A. 2005: Tendencje i prognozy konsumpcji mięsa w Polsce. [W:] Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej (red. Gutkowska, Narojek). Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 192-200.
  4. Lis H. 1999: Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE) - objawy i zapobieganie. Gospodarka Mięsna Nr l, 44.
  5. Lis H. 2001: Nowy wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba (CJD). Gospodarka Mięsna Nr l, 36.
  6. Lis H. 2001: Refleksje nad gąbczastą encefalopatią bydła (BSE) - rzeczywistość a wyobraźnia. Gospodarka Mięsna, nr 5, 32.
  7. Popowski J. 2001: Choroby prionowe. Realne zagrożenie czy nieuzasadniona psychoza. Wydawnictwo Borgis, nr l, 38.
  8. Urban R. 2001: Rynek wołowiny w Polsce i UE w kontekście zagrożeń BSE i pryszczycą. Gospodarka Mięsna, nr 11, 36.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu