BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kierczyńska Sylwia
Title
Konsumpcja owoców na tle ich produkcji w Polsce
Fruit Consumption Against the Fruit Production Background in Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 108-113, tab., rys., bibliogr. 8 poz.
Keyword
Przetwórstwo owocowo-warzywne, Owoce, Preferencje konsumenta, Wielkość spożycia
Fruit and vegetables processing, Fruit, Consumer preferences, Volume of consumption
Note
summ.
Abstract
Celem autorki było przedstawienie wielkości i struktury spożycia owoców w Polsce oraz porównanie tych danych z wielkością produkcji. Autorka przeanalizowała również zmiany w spożyciu owoców, a także określiła samowystarczalność w zaspokojeniu popytu krajowego na owoce oraz przetwory owocowe. Praca swoim zakresem obejmuje lata 1993-2003 i dotyczy spożycia owoców w gospodarstwach domowych.

Consumption of fruit and their preserves in the 1993-2003 were low and didn't covered nutritional recommendations in Poland. Mainly fresh fruits were consumed and among them the apples had the biggest share. There were the trend in the increasing of fruit consumption, but mostly increased the consumption of At south fruits. The fruit production in Poland exceeded their consumption which show that there were self-sufficiency on the market of moderate fruits. The fruit production in Poland exceeded their consumption. It suggests that the market of moderate fruits were self-sufficient. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Halicka E. 2000: Evaluation of fruit and vegetable consumption In Poland In 1989-1998. Ann. Warsaw Agriccult. Univ.-SGGW, Ford Techno. Nutr. and Consum. Sei., 22, 2000, s.43-52.
  2. Kowrygo B., Sawicka B., Świstak E. 1997: Zmiany w spożyciu owoców i warzyw w Polsce w latach 90. Żywność. Technologia. Jakość. 3(12), 1997, s.61-69.
  3. Kwasek M. 1998: Spożycie owoców w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. IERGŻ, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 435, Warszawa.
  4. Nosecka B. 2004: Polski rynek produktów ogrodniczych. Biuletyn Informacyjny ARR nr 8/2004 (158).
  5. Rosiak E. 1995: Spożycie owoców i warzyw w latach 90. i prognoza na 2000 rok. Przemyśl Spożywczy 10/95, s. 374-376.
  6. Rosiak E. 2002: Spożycie produktów roślinnych w latach 90. i w perspektywie 2004 r. Przemysł Spożywczy 1/2002, s. 5-8.
  7. Świetlik J. 2001: Produkcja, spożycie i przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11/2001, s. 34-36.
  8. Zajączkowska M., Borowska A. 2001: Zmiany w spożyciu podstawowych produktów roślinnych w krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Wieś Jutra 10, s. 12-16.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu