BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Krajewski Karol, Babicz-Zielińska Ewa, Zabrocki Romuald
Title
Przemiany spożycia ryb i ich przetworów na terenie Polski
Changes in Fish Consumption and Their Products in Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 141-147, rys., bibliogr. 15 poz.
Keyword
Rybołówstwo, Odżywianie się Polaków, Preferencje konsumenta, Konsumpcja
Fishery, Eating habits of Polish people, Consumer preferences, Consumption
Note
summ.
Abstract
Celem pracy była ocena przemian w spożyciu ryb i przetworów rybnych w Polsce na tle analizy potrzeb i preferencji żywieniowych wobec tych produktów wśród polskich konsumentów. Autorzy analizowali wartość żywieniową tych produktów oraz motywy decyzji konsumentów ryb w zakresie spożycia, a także przyczyny zmian w spożyciu produktów rybnych w świetle badań własnych z 2002 roku oraz analizy literatury.

The main aim of research was analysis of changes offish and fish products in Poland and analysis oj consumer needs and preferences towards fish products among polish consumers. The research to include as mil nutritional value analysis offish products and reasons fish consumers and analysis changes offish products consumption on the empirical research in 2002 years and the problems bibliography. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Babicz-Zielińska E. 1999: Studia nad preferencjami pokarmowymi oraz determinantami wyboru żywności w wybranych grupach konsumenckich. Wyd. WSM, Gdynia.
  2. Babicz-Zielińska E., Rybowska A. 2003: Czynniki wpływające na preferencje ryb i owoców morza wśród młodych konsumentów. AM Gdynia, sprawozdanie z badań.
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.) 1998: Żywienie człowieka. PWN, Warszawa.
  4. Gromowska-Senger A. 2002: Aktualne problemy żywieniowe ludności Polski. Żyw. Czł. i Met. 29, supl. 27-34.
  5. Kowrygo B., Kutermankiewicz J. 2001 : Starzenie się polskiego społeczeństwa- wyzwanie dla rynku żywności. Przemysł Spożywczy, nr 6,7.
  6. Krajewski K. 2000: Wielki przypływ. Życie Handlowe, 11, 43-44.
  7. Krajwski K. 2001: The role offish processing and the changes of consumption level during the transition period in Polish food market. Annals of Nutriotion & Metabolism 2001, 45 (suppl 1): 386.
  8. Krajewski K. 2003: Polski rynek ryb i przetworów rybnych. Przemysł Spożywczy 2003, 4, 31-33.
  9. Kosicka M., Gębski J. 2005: Zmiany w spożyciu ryb a preferencje konsumentów. [W:] Gutkowska K., Narojek L.(redakcja). Konsument żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. Wyd. SGGW Warszawa, s.267-275.
  10. Kwasek M. 1999: Spożycie ryb w Polsce w latach dziewięćdziesiątych. IERiGŻ, „Komunikaty, Raporty i Ekspertyzy". vol. 446, Warszawa.
  11. Pieńkowska B. 2000: Przemiany struktur podmiotowych przemysłu rybnego. W: Ekspertyza dla potrzeb WGR-0 w Poznaniu. Maszynopis. Poznań 2000.
  12. Sektorowy Program Operacyjny „Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006". Departament Rybołówstwa MRiRW, Warszawa listopad 2002 (maszynopis powielony).
  13. Szukała D. 2001: Ryby i owoce morza, [www.atw.com.pl/medycyna/32000/ryby.htm].
  14. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. 1991: Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. PWN, Warszawa.
  15. Zieziula J., Pawlak E. 2002: Spożycie ryb i przetworów w latach 90. w Polsce. Handel Wewnętrzny, październik, 258.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu