BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Królikowski Zenon
Title
Konsumpcja wybranych artykułów żywnościowych - trendy okresu 1950-2003
Consumption of Selected Foodstuffs - Trends of Period 1950-2003
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 156-163, rys., bibliogr. 6 poz.
Keyword
Wielkość spożycia, Konsumpcja żywności, Odżywianie się Polaków
Volume of consumption, Food consumption, Eating habits of Polish people
Note
summ.
Abstract
Proces przemian struktury konsumpcji żywności w Polsce jest uwarunkowany dochodami ludności, cenami żywności, nawykami żywieniowymi, zaleceniami lekarzy i dietetyków oraz innymi czynnikami. Autor przedstawił zmiany spożycia podstawowych artykułów żywnościowych w okresie minionych kilkudziesięciu lat.

Income of households, the price of food, tradition and different factors determine the size of food consumption. The paper presents changes consumption of selected food products from beginning of fiftieth to present days. On basis of empirical data of Central Statistical Office were estimated the functions of trends for three periods: 1950-2003, 1950-1980 and 1981-2003 and group of basic food products: meat, milk, butter, cereals, potatoes, vegetables and fruit. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Bobrowicz R. 1991: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1990. Maszynopis. Akademia Rolnicza, Szczecin.
  2. Hofman K. 1998: Kształtowanie się rynku spożywczego w Polsce. Wieś i Rolnictwo nr 2, Warszawa. Uwaga: brak powołania w tekście
  3. Kos C. 1988: Tendencje spożycia żywności w wybranych krajach RWPG i EWG. PWN, Warszawa.
  4. Roczniki Statystyczne RP, 1994-2004: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  5. Sekuła W. 1970: Tendencje i struktura spożycia artykułów żywnościowych w latach 1958-1967 w ujęciu regionalnym. IŻiŻ. Warszawa.
  6. Życki W. 1970: Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce. WNT, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu