BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Rokicki Tomasz
Title
Spożycie mięsa w świecie i w Polsce
Consumption Meat in the World and in Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005, T. 7, z. 8, s. 204-208, tab., bibliogr. 6 poz.
Keyword
Rynek mięsny, Struktura konsumpcji żywności
Meat market, Structure of food consumption
Note
summ.
Abstract
Autor przedstawił stan spożycia oraz produkcji mięsa (sytuację obecną i prognozy) na świecie i w Polsce. Od 1990 r. spożycie mięsa w Polsce utrzymuje się na podobnym poziomie około 70 kg/osobę. W czasie czternastu lat nastąpiły jednak zmiany w strukturze konsumowanego mięsa. Zmniejszyło się spożycie wołowiny, wzrosło natomiast mięsa drobiowego. Na taki stan rzeczy wpływa wiele czynników ekonomicznych i pozaekonomiczych.

Meat consumption in the world is subordinated from economic factor. Differences in meat consumption in the world are horizontal. In 2003 meat consumption in developing countries reach, and in UE countries it was almost 100 kg per head. Consumption of individual sort meat is in UE countries on different level. For example, in UE countries is consumed middling 3,4 kg sheep meat per head. In Greece consuming 13,8 kg sheep meat per head, and in Italy 1,5 kg per head. It factors effecting of level sheep meat consumption to basic among include tradition of breeding and consumption, price of product and wealth of society. Meat consumption in Poland it was not been changed within fourteen years, in spite incrementation wealth of society. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Agra Europe, 2004: nr 2100, s. M/10.
  2. Bieżące informacje i analizy funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej UE. 2004: Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA), Warszawa, s. 4-26.
  3. Bieżące informacje i analizy funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej UE, (2005): Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA), Warszawa, s. 5-25.
  4. FAOSTAT Statistical databases: [http://www.fao.org]
  5. Popyt żywność. Analizy rynkowe. 2004: ARR i IERiGŻ, s. 11-12.
  6. [www.arr.gov.pl]
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu