- Author
- Parzuchowski Lech
- Title
- Konkurencyjność polskiej żywności
- Source
- Nowe Życie Gospodarcze, 2006, nr 10, s. 23
- Keyword
- Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Polityka rolna, Żywność
Competitiveness of the food economy, Agricultural policy, Food - Note
- Zawiera wykresy: Struktura wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2005 roku; Porównanie cen producenta podstawowych produktów spożywczych w Polsce i w Niemczech w 2005 roku
- Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Country
- Polska
Poland - Abstract
- Omówienie wyników prac prezentowanych na seminarium Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB w ramach Wieloletniego (2005-2009) Programu Badawczego pt.: "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Opracowania wykazują między innymi, że po akcesji Polski do UE wzrósł eksport rolno-spożywczy (głównie mięsa i jego przetworów, owoców i warzyw, a także produktów mleczarskich) oraz że konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego jest wysoka. Jej podstawowym źródłem są niższe koszty produkcji. (abstrakt oryginalny)
- Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics - Cited by
- ISSN
- 1234-5784
- Language
- pol