BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Parzuchowski Lech
Title
Konkurencyjność polskiej żywności
Source
Nowe Życie Gospodarcze, 2006, nr 10, s. 23
Keyword
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Polityka rolna, Żywność
Competitiveness of the food economy, Agricultural policy, Food
Note
Zawiera wykresy: Struktura wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2005 roku; Porównanie cen producenta podstawowych produktów spożywczych w Polsce i w Niemczech w 2005 roku
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Country
Polska
Poland
Abstract
Omówienie wyników prac prezentowanych na seminarium Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB w ramach Wieloletniego (2005-2009) Programu Badawczego pt.: "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Opracowania wykazują między innymi, że po akcesji Polski do UE wzrósł eksport rolno-spożywczy (głównie mięsa i jego przetworów, owoców i warzyw, a także produktów mleczarskich) oraz że konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego jest wysoka. Jej podstawowym źródłem są niższe koszty produkcji. (abstrakt oryginalny)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1234-5784
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu