- Author
- Brzozowski Janusz
- Title
- Przetwórstwo ryb w Unii Europejskiej
- Source
- Boss-Gospodarka, 2002, nr 27, s. 23-24
- Keyword
- Konsumpcja żywności, Przetwórstwo rybne, Produkcja żywności, Przemysł przetwórczy, Przemysł spożywczy, Rybołówstwo, Rynek żywności
Food consumption, Fish processing, Food production, Processing industry, Food industry, Fishery, Food market - Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstract
- Rybołówstwo stanowiło zawsze ważną dziedzinę gospodarki krajów należących obecnie do Unii Europejskiej, oczywiście tych mających dostep do morza. W ostatnich latach jednakże nie tyle łowienie ryb, ile ich przetwórstwo zaczęło odgrywać dominującą rolę. Aby wykorzystać w pełni moce wytwórcze zainstalowane w zakładach przetwórczych kraje Unii są zmuszone importować znaczne ilości ryb.
- Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Cited by
- ISSN
- 1641-5566
- Language
- pol