BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Brzozowski Janusz
Title
Przetwórstwo ryb w Unii Europejskiej
Source
Boss-Gospodarka, 2002, nr 27, s. 23-24
Keyword
Konsumpcja żywności, Przetwórstwo rybne, Produkcja żywności, Przemysł przetwórczy, Przemysł spożywczy, Rybołówstwo, Rynek żywności
Food consumption, Fish processing, Food production, Processing industry, Food industry, Fishery, Food market
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstract
Rybołówstwo stanowiło zawsze ważną dziedzinę gospodarki krajów należących obecnie do Unii Europejskiej, oczywiście tych mających dostep do morza. W ostatnich latach jednakże nie tyle łowienie ryb, ile ich przetwórstwo zaczęło odgrywać dominującą rolę. Aby wykorzystać w pełni moce wytwórcze zainstalowane w zakładach przetwórczych kraje Unii są zmuszone importować znaczne ilości ryb.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu