BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kobielska Zofia
Title
Unijne szanse polskich świeżych owoców i warzyw
Source
Boss-Gospodarka, 2002, nr 40, s. 60-63
Keyword
Rolnictwo, Rynek rolny, Produkcja rolna, Warzywnictwo, Owoce, Subwencjonowanie rolnictwa, Polska w WE
Agriculture, Agricultural markets, Agricultural production, Vegetable farming, Fruit, Agricultural subsidies, Poland in the EC
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstract
Udział sektora owoców i warzyw w wartości końcowej produkcji rolniczej na terenie państw Unii Europejskiej jest jednym z najważniejszych. Jednakże tylko w niewielkim stopniu korzysta on z unijnego budżetu. W rezultacie gospodarstwa produkujące owoce i warzywa otrzymują blisko trzykrotnie mniejszą pomoc, aniżeli gospodarstwa typowo rolnicze. Fakt ten dodatkowo może utrudnić szersze zaistnienie polskich produktów sadowniczo-ogrodniczych na rynku unijnym.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu