BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Okrzesik Jacek
Title
Przetwórstwo owocowo-warzywne
Source
Boss-Gospodarka, 2003, nr 9, s. 91-104
Keyword
Przemysł spożywczy, Warzywnictwo, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Owoce, Eksport, Ogrodnictwo, Rynek żywności, Handel zagraniczny, Konsumpcja żywności
Food industry, Vegetable farming, Fruit and vegetables processing, Fruit, Export, Gardening, Food market, Foreign trade, Food consumption
Abstract
Krajowy przemysł przetwórczy zagospodarowuje znaczną część zbiorów owoców i warzyw w Polsce. Według ocen ekspertów w najbliższych latach kontynuowany będzie trend wzrostowy w przetwórstwie owocowo-warzywnym, jednakże z powodu nasycenia rodzimego rynku, dynamika tego wzrostu będzie niższa, aniżeli kilka lat temu. Kraj nasz jest nadal liczącym się w Europie producentem owoców i warzyw, niskie zaś zużycie chemicznych środków ochrony roślin powoduje, iż produkty te są cenionym towarem na rynkach zagranicznych.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu