BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Grabka Jan, Brzeziński Stanisław, Pałka Andrzej
Title
Urządzenie do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych
A Device for On-line Measurement of Moisture Content of Chocolate Pulp
Source
Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, 2001, nr 65 (nr 869), s. 59-65, bibliogr. 10 poz.
Keyword
Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Technologia produkcji żywności, Przemysł spożywczy
Commodity science, Food commodities, Food production technology, Food industry
Note
summ.
Abstract
W urządzeniu do ciągłego pomiaru wilgotności mas czekoladowych wykorzystano metodę dielektryczną. W pierwszej części pracy wykonano badania mające na celu określenie zależności pomiędzy wskazaniami przyrządu a rzeczywistą wilgotnością mas czekoladowych. Następnie sprawdzono zgodność wskazań przyrządu z wilgotnościami oznaczonymi metodą termograwimetryczną. (oryg. streszcz.)

In the device for an on-line measurement of moisture content of chocolate pulp a dielectric method was used. In the first part of the study, investigations aiming at determination of the relationship between read-outs of the device and real moisture content of chocolate pulp were carried out. The measurements enabled graduation of the device in moisture content units. Next, the agreement of read-outs with moisture content determined by a dryer method was verified. On the basis of statistical tests it was found that results obtained by the two methods are not significantly different. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1509-7013
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu