BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Wyrzykowska Barbara
Title
Wydajność pracy w polskim przemyśle mleczarskim
The Efficiency of Labour in Polish Milk Processing Industry
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 2, s. 253-256, bibliogr. 5 poz.
Keyword
Produkcja mleka, Mleko, Przemysł mleczarski, Wydajność pracy
Milk production, Milk, Dairy industry, Labour efficiency
Note
synopsis, summ.
Abstract
W opracowaniu przedstawiono wskaźniki dotyczące wydajności pracy w polskim przemyśle mleczarskim oraz określono czynniki mające wpływ na wydajność pracy w przemyśle spożywczym. W latach 2000-2004 wydajność pracy w polskim przemyśle mleczarskim wzrosła o 41%. W 2004 roku wynosiła ona 184 tyś. litrów na jednego zatrudnionego i była wyższa niż w latach ubiegłych. (oryg. streszcz.)

The article presents the index relative to the efficiency of labour in polish milk processing industry and defines factors exerts an influence on the efficiency of labour in food processing industry. During the years 2000 - 2004 the efficiency of labour in Polish milk processing industry increased by 41%. In the year 2004 it reached the level of ¡84 thousands liters per employee and it was higher than last years. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Praca zbiorowa pod red. Bieniok H. 1998: Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem. AE Katowice, 333.
  2. Chechelski P., Morkis G. 2002: Wydajność pracy w przemyśle spożywczym Polski i Unii Europejskiej. IERiGŻ, Warszawa, 46.
  3. Nitecka E. 2004: Dostosowanie przemysłu mleczarskiego do standardów Unii Europejskiej. [W:] Modernizacja zakładów przemysłu spożywczego. SGGW, Warszawa, 15-21.
  4. Praca zbiorowa pod red. Seremak-Bulge J. 2005: Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005. IERiGŻ, Warszawa, 115-121.
  5. Praca zbiorowa pod red. Seremak-Bulge J. 2003: Polskie mleczarstwo. Raport o stanie branży i perspektywach jej rozwoju w poszerzonej Unii Europejskiej. ZPPM, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu