BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Cipiur Jan
Title
Bigos z cukrem
Source
Boss-Gospodarka, 2004, nr 5, s. 77-80
Keyword
Przemysł cukrowniczy, Przemysł rolno-spożywczy, Rynek cukru, Produkcja cukru, Konsumpcja żywności, Sprzedaż produktu, Eksport
Sugar industry, Agri-food industry, Sugar market, Sugar production, Food consumption, Product sales, Export
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Country
Stany Zjednoczone Ameryki
United States of America (USA)
Abstract
Cukrowy bilans w starych krajach unijnych przedstawia się następująco: całkowite roczne spożycie wynosi około 12,8 mln ton, produkcja zaś waha się ostatnio w przedziale 16-19 mln ton, bowiem farmerzy i producenci cukru dopłacani za cukier kwotowy mogą sobie pozwolić na dodatkową produkcję tego artykułu. Analitycy prognozują, iż łagodzenie reżimu cukrowego w nowej, rozszerzonej UE jest nieodzownym warunkiem rozwoju tego sektora w przyszłości.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu