BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szot Edmund
Title
Żywność największą polską szansą w Unii
Source
Boss-Rolnictwo, 2004, nr 11, s. 16-19
Keyword
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Konkurencyjność wyrobów, Integracja gospodarcza Polski z UE
Food industry, Agricultural and food processing, Food market, Food production, Food consumption, Products competitiveness, Poland's economic integration with the EU
Abstract
Po integracji Polski z Unią Europejską największą polską szansą eksportową będą produkty rolno-spożywcze. Atutem polskiej żywności jest ich taniość, bardziej naturalne, a więc zdrowsze składniki i stosunkowo wysoka jakość. Po wejściu w struktury UE polskie produkty żywnościowe wejdą we wspólnotowy system handlu tymi artykułami, polegający na wysokich dotacjach do eksportu, co zwiększy ich konkurencyjność na obcych rynkach.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Cited by
Show
ISSN
1641-5701
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu