BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Poczta Walenty
Title
Zmiany poziomu konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych rolników w latach 1995-2004
Changes of Food Consumption of Farmers Households in Years 1995-2004
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2006, T. 8, z. 3, s. 110-114, bibliogr. 13 poz.
Keyword
Gospodarstwa domowe, Konsumpcja żywności, Gospodarstwa rolne, Poziom konsumpcji
Households, Food consumption, Arable farm, Consumption level
Note
synopsis, summ.
Abstract
W artykule przedstawiono analizę konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników i pracowników w latach 1995-2004. Zmiany konsumpcji zaprezentowano w ujęciu ilościowym i jakościowym, również z uwzględnieniem wartości odżywczej diety. (oryg. streszcz.)

The article presents the analysis of food consumption. The level and quality of food consumption informers households and company-employed were compared. The nutritive value of diet also was showed. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E. 1992: Ocena spożycia żywności w pierwszych latach transformacji gospodarki w kierunku gospodarki rynkowej. IŻCz SGGW, Warszawa.
  2. Cichon R., Wądołowska L. 2000: Składniki odżywcze. Podstawy nauki o żywności. PWN, Warszawa.
  3. Dąbrowska A. 2000: Konsumpcja usług w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. IRWiK, Warszawa.
  4. Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
  5. Hryniewiecki L. 1992: Składniki pokarmowe. Dietetyka. PZWL, Warszawa.
  6. Jeszka J., Kołłajtis-Dołowy A. 2000: Planowanie żywienia człowieka. Podstawy nauk o żywieniu. PWN, Warszawa.
  7. Kowrygo B. 2000: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę, żywności i żywienia w Polsce. SGGW, Warszawa.
  8. Kozłowska-Wojciechowska M. 1996: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, nr 21, 5-8.
  9. Poczta W., Michota-Katulska E. 2006: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. AR, Poznań.
  10. Sekuła W. 2006: Spożycie artykułów żywnościowych. Warunki życia ludności w 2004 r. GUS, Warszawa.
  11. Słaby T. 2006: Konsumpcja elit ekonomicznych w Polsce - ujęcie empiryczne. SGH, Warszawa.
  12. Sustainable Consumption. 2001: Sector Case Study Series. Households Food Consumption: Trends, Environmental Impact and Policy Responses 2001. www. ENV/EPOC/WPNEP/(2001)13/FINAL
  13. Ziemiański S. 1998: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IŻŻ, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu