BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Komuda Łukasz
Title
Kwotowy hamulec rozwoju : Rynek skrobii ziemniaczanej
Source
Boss-Gospodarka, 2004, nr 9, s. 15-18
Keyword
Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Rynek żywności, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Wspieranie rolnictwa, Dopłaty dla rolnictwa
Food industry, Food production, Food market, Fruit and vegetables processing, Agriculture support, Payments for agricultural
Abstract
Polska jest ziemniaczaną potęgą - pod względem plonów zajmuje szóste miejsce na świecie, trzecie w Europie i pierwsze w UE. Nie można jednak tego samego powiedzieć o produkcji skrobii ziemniaczanej. Potencjał polskich zakładów jest niewykorzystany, gdyż przeszkodą jest niski poziom unijnych kwot produkcyjnych. W zamian producenci dostają obietnicę stabilizacji i zysków z dopłat.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1641-5566
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu