BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Czubak Wawrzyniec
Title
Zróżnicowanie regionalne wykorzystania rolniczych surowców roślinnych w pierwotnym przetwórstwie
Regional Diversyfication of Raw Plant Material Usage in Primary Food Processing
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 106-113, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Issue title
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Keyword
Surowce roślinne, Produkcja roślinna, Konkurencyjność regionów, Agrobiznes
Raw plant materials, Crop production, Regions competitiveness, Agrobusiness
Note
summ.
Abstract
Autor przedstawił analizę produkcji i przetwórstwa surowców roślinnych w 2000r. w ujęciu wojewódzkim. Regionalne zdefiniowanie potencjału obu tych sfer agrobiznesu w dużym stopniu decyduje o konkurencyjności poszczególnych regionów i branż.

During the past decade in Poland there has been a rapid and continuing process of regional differentiation in agribusiness. The main objective of this paper is to study the production of plant raw materials and its processing capacity on a regional basis in Poland. The aim of this regional analysis of the two agribusiness sectors is to make spatial comparison of their conformity and adjustment. The research confirmed that plant production for processing purpose has a significant importance for agricultural sector as a whole, because it is about one fifth of plant global production, about half of market value and over three quarters of plant purchase value. About 2.5 mln ha are involved in the production of plant raw materials - it is about 20% of total sown area in Poland. The hypothesis of regional differentiation of plant production base for initial processing has been confirmed. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Gołębiewski J., Rynek zbóż w Polsce w okresie przemian systemowych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2000.
  2. Kamiński W., Gospodarka żywnościowa Polski w ujęciu przestrzennym, PWRiL, Warszawa 1989.
  3. Konkurencyjność polskiego ogrodnictwa względem ogrodnictwa Unii Europejskiej, Projekt badawczy KBN P06J03420, Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Ogrodnictwa, Warszawa 2002.
  4. Prante G., Tomorrow's Agriculture, [w:] Tomorrows Agriculture: Incentives, Institutions, Infrastructure and Innovation, (red. G.H. Peters, P. Pingali), Ashgate 2001.
  5. Rejman K., Halicka E.; Gospodarka żywnościowa. Przewodnik do ćwiczeń, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2001.
  6. Rocznik Statystyczny Rolnictwa, GUS, Warszawa 2001.
  7. Rocznik Statystyczny RP, GUS, Warszawa 2000 i 2001.
  8. Rocznik Statystyczny Województw 1999 i 2000,GUS Warszawa 2000 i 2001.
  9. Skup i ceny produktów rolnych w 1999 i 2000 r. (2000 i 2001 ), GUS, Warszawa.
  10. Wysocki F., Łuczak A., Zróżnicowanie przestrzenne szachownicy gruntów w Polsce, Zeszyt Naukowy nr l, Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu, Poznań 2000.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu