BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Peplak Tomasz
Title
Duże szanse, jeszcze większe wyzwania : Branża mięsna
Source
Nasz Rynek Kapitałowy, 2004, nr 11, s. 100-102
Keyword
Przemysł mięsny, Przemysł spożywczy, Rynek mięsny, Produkcja mięsa, Rentowność produkcji, Wynik finansowy, Konsumpcja żywności, Eksport
Meat industry, Food industry, Meat market, Production of meat, Profitability of production, Financial performance, Food consumption, Export
Abstract
Dopiero w trzech ostatnich latach polska branża mięsna podniosła się po kryzysie rosyjskim i zaczęła odzyskiwać utracone pozycje w eksporcie na rynki wschodnie. Wzrosła rentowność, zwiększyło się zatrudnienie i liczba firm. Także w Unii Europejskiej przed polskimi producentami mięsa i wyrobów mięsnych stoją duże szanse, jak i spore wyzwania. Branża produkcji i przetwórstwa mięsnego jest największą gałęzią przemysłu spożywczego, wypracowując nieco ponad 20 procent ogółu przychodów całego przemysłu.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1508-9711
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu