BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kowalski Wojciech Szymon
Title
Sytuacja na światowym i krajowym rynku gumy do żucia
Source
Nasz Rynek Kapitałowy, 2004, nr 11, s. 104-107
Keyword
Sprzedaż produktu, Przemysł spożywczy, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Rynek żywności
Product sales, Food industry, Food production, Food consumption, Food market
Company
William Wrigley Jr. Co.
Country
Świat, Polska
World, Poland
Abstract
Wprawdzie początków gumy do żucia upatruje się w starożytnej Grecji, a także w kulturze codziennej Majów i ich spadkobierców, to jednak rzeczywista geneza tego produktu - w najbardziej zbliżonej do dzisiejszej postaci - sięga przełomu lat 60. i 70. XIX stulecia. Aktualną i przyszłą lokomotywą wzrostu sektora produkującego gumę do żucia postrzega się w kategoriach niedawnych i obecnych "rynków wschodzących", leżących na terenie Europy Środkowo-Wschodniej oraz w krajach Azji. Światowym potentatem jest w tym sektorze firma William Wrigley Jr. Company z USA.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1508-9711
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu