BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Faka Grzegorz, Bazydło Ignacy
Title
Udział surowca w kosztach całkowitych wyrobów piekarniczych na przykładzie trzech piekarni
Costs Structure in Three Bakeries
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 149-154, tab., bibliogr. 7 poz.
Issue title
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Keyword
Surowce, Koszty produkcji, Piekarnictwo
Raw materials, Production costs, Bakery
Note
summ.
Abstract
Celem badań było zbadanie udziału kosztów mąki i pozostałych surowców w ramach asortymentu produkcji: chleba, bułek i pozostałego pieczywa. Badania przeprowadzono w trzech piekarniach z wykorzystaniem wyników ze sprawozdawczości kosztów badanych podmiotów w ciągu dwóch lat: 2002 i 2003. W podsumowaniu podane zostały wnioski z badań.

Proportional share of meal and other raw material costs in total costs of three bakeries have been assessed. In 2002 and 2003 the raw material costs were different and amounted to (25,7% -31,4%) for wheat and rye meal and to (3,8% - 5,8%) for yeast, water, sugar and the other materials. The share of costs depended on the production type, the highest for bread, lower for rolls and the lowest for the rest of the production. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Janik M., Piekarstwo - receptury, normy, porady i przepisy prawne, Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego i Handlowo-Usługowa Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Warszawa 2002.
  2. Kos Cz., Szwacka-Salmonowicz J., Marketing produktów żywnościowych, PWRiL, Warszawa 1997.
  3. Matuszewski A., Ratajczak P., Logistyka produkcji w firmie wytwarzającej wyroby o krótkim okresie trwałości, "Logistyka" 2002, nr 3, s. 45-47.
  4. Puźniak U., Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w małych i średnich piekarniach. Część III. Normy i ekonomia w produkcji piekarskiej. Handlowo-Usługowa Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Warszawa 2001.
  5. Stańko S., Łańcuch marketingowy na przykładzie sektora zbożowego, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" styczeń 2004, s. 38-39.
  6. Urban R., Przetwórstwo zbóż w obliczu integracji z Unią Europejską, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" marzec 2003, s. 2-5.
  7. Urban R., Stan przemysłowego przetwórstwa zbóż w Polsce, "Przegląd Zbożowo-Młynarski" wrzesień 2003, s. 13-15.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu